Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καναδάς: Εθνικός φόρος άνθρακα από το 2018



Ο Καναδάς θα επιβάλει φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε εθνικό επίπεδο από το 2018, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό.

Οι επαρχίες της χώρας θα πρέπει να ορίσουν τιμή τουλάχιστον δέκα καναδικών δολαρίων ανά τόνο, η οποία θα αυξηθεί στα 50 δολάρια μέχρι το 2022, δήλωσε ο Τρουντό στο κοινοβούλιο. Εναλλακτικά θα μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές σε ισοδύναμο ρυθμό μέσα από ένα ανταλλακτικό εμπορικό σύστημα.

«Μετά από δεκαετίες αδράνειας και χρόνια χαμένων ευκαιριών, θα πάρουμε επιτέλους πραγματικά και συγκεκριμένα μέτρα για να χτίσουμε μια καθαρή οικονομία, να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για τους Καναδούς, και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», δήλωσε ο Τρουντό.

 

Υπό τον προηγούμενο πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ, ο Καναδάς αποσύρθηκε από το Πρωτόκολλο του Κιότο, καθώς η χώρα δεν εκπλήρωνε τους στόχους των εκπομπών της.

Ήδη, το 80% των Καναδών ζουν σε περιοχές όπου φορολογείται ο άνθρακας, ενώ πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη προσέγγιση.

Μερικές από τις αραιοκατοικημένες αλλά πλούσιες σε πόρους περιοχές της χώρας, όπως το Σασκάτσουαν, είναι λιγότερο πρόθυμες να συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού τον κατηγορούν για εγκατάλειψη των υποσχέσεων περί «συνεταιριστικού φεντεραλισμού» αλλά ο Τρουντό αντέτεινε ότι οι επαρχίες θα έχουν ευελιξία και αυτονομία στον τρόπο που θα εισάγουν τη φορολογία άνθρακα.

Το νέο μέτρο πιστεύεται ότι θα αποτελέσει ένα κίνητρο για τη μείωση της ρύπανσης του άνθρακα που θα γιγαντωθεί με την πάροδο του χρόνου στη χώρα, βοηθώντας τόσο το περιβάλλον όσο και την οικονομία της χώρας, στα πλαίσια της ταχέως αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για καθαρή ενέργεια.