Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 -
Μέτριο

18 °C

Σήμερα, 27. Οκτωβρίου 2021

Ιταλία: Κάθειρξη 16 ετών στον κυβερνήτη του «Κόστα Κονκόρντια» και από το εφετείοΤο εφετείο της Φλωρεντίας υιοθέτησε την Τρίτη την ετυμηγορία της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης για καταδίκη σε κάθειρξη 16 ετών του κυβερνήτη του πλοίου «Κόστα Κονκόρντια», Φραντσέσκο Σκετίνο.

Το Κόστα Κονκόρντια ναυάγησε στις 13 Ιανουάριου 2012 έπειτα από πρόσκρουση σε ύφαλο, κοντά στο μικρό νησί Τζίλιο της κεντρικής Ιταλίας. 32 άτομα έχασαν την ζωή τους, και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους εκατό, ενώ στο κρουαζιερόπλοιο επέβαιναν πάνω από 4.000 άνθρωποι.

 

Ο γενικός εισαγγελέας Τζανκάρλο Φερρούτσι είχε ζητήσει την καταδίκη του Σκετίνο σε κάθειρξη 27 ετών, αλλά οι δικαστές αποφάσισαν να διατηρήσουν τα 16 κάθειρξης της πρώτης δίκης, μια ποινή η οποία επιβάλλεται για εγκατάλειψη πλοίου, εξ αμελείας ναυάγιο, πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, εγκατάλειψη επιβατών και εξ αμελείας πρόκληση σωματικής βλάβης. 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Φραντσέσκο Σκετίνο επιχείρησαν να αποδείξουν ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν το ότι μέρος της ευθύνης βαραίνει τον πηδαλιούχο και τους υπόλοιπους συνεργάτες του καπετάνιου.

Ο κυβερνήτης του Κόστα Κονκόρντια, όμως είχε αρνηθεί να επιστρέψει στο πλοίο, όταν ο επικεφαλής του λιμενικού Γκρεγκόριο Ντε Φάλκο του είχε ουσιαστικά δώσει τη διαταγή αυτή, μέσω ασύρματου και κινητού τηλεφώνου.