Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ιρλανδικά πυρά για τους… αιθεροβάμονες υπουργούς της Μέι



Οι Βρετανοί υπουργοί υποστηρικτές του Brexit «δεν ζουν στον πραγματικό κόσμο», εάν πιστεύουν ότι μπορούν να επαναδιαπραγματευθούν την συμφωνία διαζυγίου που συνομολογήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ενωση την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Παρασκευή ότι ευρωσκεπτικιστές υπουργοί της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, όπως ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, επρόκειτο να συναντηθούν το σαββατοκύριακο για να τροποποιήσουν το σχέδιο συμφωνίας με την Ενωση.

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μεταβολής της συμφωνίας.

Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα ανοίξει και πάλι προς διαπραγμάτευσιν και συνέστησε στους βρετανούς υπουργούς να στρέψουν αντ΄αυτού την προσοχή τους προς την διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης που βρίσκεται υπό συζήτησιν.

«Η ιδέα ότι τώρα, έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο ετών, με κάποιον τρόπο, τέσσερις-πέντε υπουργοί μπορούν να διαπραγματευθούν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, και να το συμφωνήσουν μεταξύ τους, και μετά να περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση απλώς να το υπογράψει, πιστεύω ότι δεν ζουν στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο Κόβενι στην ετήσια διάσκεψη του κόμματός του Fine Gael. Οι δηλώσεις του περιλαμβάνονται σε podcast των Irish Times.

Η νομικά δεσμευτική συμφωνία εξόδου αποτελεί μέρος του πακέτου του Brexit μαζί με την διακήρυξη (για την μελλοντική σχέση), την οποία εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών συναντήθηκαν για να συζητήσουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 25ης Νοεμβρίου για την επικύρωση και των δύο κειμένων.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις χθεσινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες δήλωσαν στο Reuters ότι χώρες της Ενωσης δήλωσαν ότι επιθυμούν μία φιλόδοξη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό δεν θα σημαίνει απρόσκοπτες εμπορικές ανταλλαγές.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Κόβενι, οι συνομιλίες των προσεχών ημερών επί της διακήρυξης προσφέρει στους βρετανούς υπουργούς την ευκαιρία να λάβουν τις εγγυήσεις που χρειάζονται για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

«Η διαπραγματευτική ομάδα αποφάσισε να δώσει στην δημοσιότητα ένα επιγραμματικό κείμενο που πρέπει να εμπλουτισθεί και θα διπλασιασθεί ή τετραπλασιασθεί σε μέγεθος όταν θα έχει ολοκληρωθεί», είπε ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι είναι απολύτως ανοικτό για συζήτηση με το Λονδίνο.