Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Ιράν: Συνελήφθησαν μέλη του Ισλαμικού Κράτους που σχεδίαζαν επιθέσεις



Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν εξάρθρωσαν μια οργάνωση η οποία συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και φέρεται να σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον θρησκευτικών κέντρων στη χώρα και προσπαθούσε να κρύψει όπλα μέσα σε οικιακές συσκευές, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επιχείρηση διεξήχθη από κοινού με πράκτορες μιας άλλης χώρας και συνολικά συνελήφθησαν 27 ύποπτοι. Η άλλη χώρα δεν κατονομάστηκε από το πρακτορείο.
Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή επίθεση του Ιουνίου, όταν βομβιστές-καμικάζι κι ένοπλοι έκαναν εφόδους στο κοινοβούλιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι.

Η τζιχαντιστική οργάνωση απείλησε να εξαπολύσει κι άλλες επιθέσεις εναντίον των Ιρανών σιιτών -αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας- τους οποίους οι σουνίτες φονταμενταλιστές θεωρούν αιρετικούς.

«Οι τρομοκράτες προσπάθησαν να εισαγάγουν (όπλα και πυρομαχικά) στη χώρα κρύβοντάς τα σε οικιακές συσκευές», μετέδωσε το IRNA επικαλούμενο μια ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών.

Κατά την ίδια πηγή, 10 ύποπτοι συνελήφθησαν στο εξωτερικό και άλλοι 17 μέσα στο Ιράν. Οι πέντε από τους δεκαεπτά σχεδίαζαν να διαπράξουν επιθέσεις μέσα στην Ισλαμική Δημοκρατία ενώ οι υπόλοιποι 12 τους υποστήριζαν, κατά τις ίδιες πηγές.

Δεν διευκρινίστηκε ποια θρησκευτικά κέντρα αποτελούσαν στόχους.

Χθες Κυριακή, ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης σκότωσαν δύο ανθρώπους σε συγκρούσεις με μια ομάδα εξτρεμιστών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου οι ανταλλαγές πυρών με ιρανικές κουρδικές ένοπλες οργανώσεις που έχουν την έδρα τους στο Ιράκ είναι συχνές.

Τον Ιούνιο, οι ιρανικές αρχές είχαν επίσης ανακοινώσει συλλήψεις μελών μιας οργάνωσης η οποία φερόταν να συνδέεται με το ΙΚ και να σχεδίαζε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και άλλες ενέργειες.