Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Τους επόμενους μήνες η απόφαση για την επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα



Ο Λευκός Οίκος θα λάβει απόφαση μέσα στους επόμενους δύο μήνες για μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα και η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί και οι δύο χώρες να κάνουν βήματα ώστε να διασφαλίσουν ότι το ξεπάγωμα των διμερών τους σχέσεων είναι μη αναστρέψιμο, δήλωσε χθες ο σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Ρόουντς.

Ο Ρόουντς, βασικός σχεδιαστής της αλλαγής της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κούβας, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θέλει να δει από την Αβάνα να προβαίνει σε βελτιώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να λάβει αποφάσεις για να ωθήσει την οικονομική δραστηριότητα, όπως να επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην χώρα.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η Κούβα χρειάζεται παράλληλα να επιτρέψει στους πολίτες της να έχουν περισσότερη πρόσβαση σε πληροφορίες και στη χρήση του διαδικτύου.

"Η βασική δοκιμασία για μας είναι κατά πόσον η επίσκεψη του προέδρου (σ.σ. των ΗΠΑ) στην Κούβα θα βοηθήσει στην πρόοδο αυτών των προτεραιοτήτων", δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους από τη Χαβάη, όπου βρίσκεται για διακοπές ο πρόεδρος Ομπάμα.

"Αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα αποφασίσουμε…μέσα στους επόμενους δύο μήνες", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κούβα μέσα στο 2016, υπό την προϋπόθεση ότι οι απλοί πολίτες της χώρας αυτής να απολαύουν περισσότερες ατομικές και πολιτικές ελευθερίες.