Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα έφτασε στο τέλος του



Τη διακοπή του διαλόγου με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, μετά και την τελευταία -αν και αποτυχημένη- πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ αποφάσισε η Ουάσιγκτον, θεωρώντας ότι η κίνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν επιθετική και είχε σκοπό να προκαλέσει την ολική ρήξη.

Τη δήλωση περί διακοπής του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Μάικ Πενς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος για τον αποτυχημένο διάλογο τελείωσε». Η δήλωση του Αμερικανού αντιπροέδρου μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους, είτε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να προσαρμοστεί και να αποσυρθεί δίχως περαιτέρω συζητήσεις από το πυρηνικό της πρόγραμμα, είτε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν δυναμικά τις θέσεις της παγκόσμιας κοινότητας, κάτι που μπορεί να σημαίνει ακόμη και τη στρατιωτική επέμβαση.

Το πρωί της Τρίτης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προειδοποιούσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να καταφύγουν σε οποιαδήποτε απαραίτητα μέτρα καθώς η εποχή της στρατηγικής υπομονής έχει παρέλθει. Κατά την επίσκεψή του στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Κορεατική Χερσόνησο, ο Μάικ Πενς υπογράμμιζε ότι, από την πλευρά του Λευκού Οίκου όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς

Μάτις: Η Πιονγκγιάνγκ ήθελε να προκαλέσει κάτι

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, ο οποίος πιστοποίησε την πεποίθηση της Ουάσιγκτον ότι η πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ είχε σκοπό να προκαλέσει νέο θερμό επεισόδιο και να περάσει το μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να συμβιβαστεί.

Ο Μάτις, πάντως, άφησε ένα «παράθυρο» ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος, λέγοντας πως υπάρχει στενή συνεργασία με την Κίνα για την επίλυσή του. Η δοκιμή της Κυριακής «δείχνει γιατί συνεργαζόμαστε τόσο στενά με τους Κινέζους τώρα, μετά τη συνάντηση στο Μαρ-α-Λάγκο» μεταξύ των προέδρων της Κίνας και των ΗΠΑ, τόνισε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροσκάφος που τον μεταφέρει στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Αυτή η αμερικανοκινεζική προσπάθεια έχει ως στόχο «να διατηρηθεί υπό έλεγχο» η κατασταση στην Κορέα και στοχεύει σε μια «αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο», συνέχισε, τονίζοντας ότι τον στόχο αυτό συμμερίζονται επίσης η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. «Όλοι μας έχουμε τα ίδια συμφέροντα» πρόσθεσε.

Η Πιονγκγιάνγκ απειλεί με πυρηνικό όλεθρο

Νωρίτερα, εμπρηστικές δηλώσεις είχε πραγματοποιήσει ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη, κάνοντας λόγο για θερμοπυρηνικό πόλεμο που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. «Οι αμερικανικές πράξεις μπορεί να οδηγήσουν σε πυρηνικό πόλεμο», δηλώνει ο Κιμ Ιν Ριόνγκ κατηγορώντας την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
   
Οι άκρως ανησυχητικές δηλώσεις του πρέσβη της Βορείου Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη διατυπώθηκαν λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, στην αποστρατικοποιημένη ζώνη Νοτίου-Βορείου Κορέας .

Όμως, τα λεκτικά πυρά που εκτόξευσε ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Κιμ επεσήμανε ότι έχει δημιουργηθεί μία επικίνδυνη κατάσταση με βάση την οποία μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή θερμοπυρηνικός πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CNN, o Βορειοκορεάτης πρέσβης συμβουλευόταν την επιστολή του την οποία διάβαζε με προσοχή στους δημοσιογράφους. 

«Η Ουάσινγκτον διαταράσσει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.», τόνισε προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή πολέμου από τις ΗΠΑ.