Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 -

Ινδία: Επαφές του πρωθυπουργού Μόντι με Πούτιν και Ζελένσκι λίγο πριν την επίσκεψη του Ουκρανού ΥΠΕΞ στο Ν. ΔελχίΟ Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι μίλησε τηλεφωνικά την Τετάρτη, σε ξεχωριστές συνομιλίες, με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας – Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντίστοιχα – πριν από την επίσκεψη στο Νέο Δελχί του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, αναφέρει το Reuters.

Η Ινδία έχει παράδοση στενών δεσμών με τη Ρωσία στον οικονομικό και αμυντικό τομέα και μέχρι στιγμής δεν έχει επικρίνει τη Μόσχα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, υπενθυμίζει το επικαλούμενο πρακτορείο.

Ο υπουργός θα επανεξετάσει τη δραστηριότητα της διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής – μιας ομάδας εργασίας της οποίας η αποστολή είναι να διατηρεί οικονομικούς, πολιτιστικούς και τεχνολογικούς δεσμούς. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η συνεδρίαση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί «στο εγγύς μέλλον».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη θα γίνει μόνο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε μια από τις πηγές του Reuters. Ο ινδικός Τύπος ανακοίνωσε την εκδήλωση την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Μόντι τηλεφώνησε στον Πούτιν για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Ρωσία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την Ουκρανία, αναφέρει η ίδια πηγή.

Η ινδική κυβέρνηση δήλωσε, από την πλευρά της, ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη «συνεπή θέση» της χώρας «υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας», στον τρόπο επίλυσης της ουκρανικής κρίσης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι ο Μόντι είπε στον Πούτιν, σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, ότι οι σημερινοί καιροί δεν είναι κατάλληλοι για πόλεμο. Η Ινδία επέμεινε στην ανάγκη για διάλογο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Μετά τον διάλογο της Τετάρτης, ο Μόντι έγραψε στο δίκτυο Χ ότι συζήτησε και με τον Ζελένσκι, με θέμα την ενίσχυση των διμερών δεσμών μεταξύ Ινδίας και Ουκρανίας. Ο επικεφαλής της ινδικής κυβέρνησης εξέφρασε τη «συνεπή υποστήριξη της Ινδίας για όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και τον γρήγορο τερματισμό της συνεχιζόμενης σύγκρουσης».

Μετά τη συνομιλία, ο Ζελένσκι ανέφερε με τον ίδιο τρόπο ότι «η Ουκρανία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς μας με την Ινδία, ιδίως όσον αφορά τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, τη συνεργασία στον τομέα της αεροπορίας και το εμπόριο φαρμακευτικών και βιομηχανικών προϊόντων». Τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της Ινδίας στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που έχει προγραμματιστεί για φέτος στην Ελβετία.

Το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο απαιτεί την απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την επιστροφή στα μετασοβιετικά σύνορα του 1991 και μια διαδικασία για να λογοδοτήσει η Ρωσία.

Η Ουκρανία προσπαθεί επίσης να παρασύρει την Ινδία στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο οικονομίας της και είχε καλέσει  Ινδούς επενδυτές σε μια επιχειρηματική σύνοδο κορυφής τον Ιανουάριο .