Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ηγέτης τουρκικής μειονότητας Βουλγαρίας κατά Ερντογάν



Ο Αχμέντ Ντογάν, ιστορικός ηγέτης της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας, κατηγόρησε σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να αποκαταστήσει το οθωμανικό «σουλτανάτο», χαρακτηρίζοντας «τρέλα» το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος που διοργανώσει η Άγκυρα τον Απρίλιο.

Το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου, μπορεί να μετατρέψει την τουρκική δημοκρατία, που κληρονομήθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ, σε «σουλτανάτο», είπε ο Ντογάν, επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της βουλγαρικής τουρκικής μειονότητας, του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL), σε γραπτό «πολιτικό μήνυμά» του.

Η ψηφοφορία, με την οποία ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες του, είναι «μια τρέλα» που έχει σκοπό «να αποκαταστήσει και να νομιμοποιήσει έναν νέο-οθωμανισμό», πρόσθεσε ο Ντογάν, αναφερόμενος στην πρώην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Η τουρκόφωνη κοινότητα της Βουλγαρίας εμφανίζεται διχασμένη πριν από τις πρόωρες βουλγαρικές εκλογές της 26ης Μαρτίου.

Ο Ντογάν ανέφερε πως ανησυχεί από «τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές» που παρατηρούνται, όπως υποστηρίζει, στη διάρκεια της τουρκικής προεκλογικής εκστρατείας, που περιλαμβάνει και τη διασπορά στην Ευρώπη.

«Είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν θα μου προξενούσε έκπληξη μια μεταφορά των συγκρούσεων και των αντιπαραθέσεων στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ντογάν.
Τρίτο κόμμα μέχρι σήμερα στη Βουλγαρία, με ποσοστό περίπου 15%, το MDL, που παραδοσιακά είναι επιφυλακτικό απέναντι στον Ερντογάν, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό ενός νέου τουρκόφωνου σχηματισμού, του Dost, που υποστηρίζεται ανοικτά από την Τουρκία.

Η υποστήριξη αυτή έχει οδηγήσει σε μια υποβάθμιση των σχέσεων της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, με τη Σόφια να κατηγορεί την Άγκυρα για «ανάμιξη» στην εσωτερική πολιτική της. Η πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην Τουρκία Ναντέζντα Νέινσκι, ανακλήθηκε χθες Πέμπτη για «διαβουλεύσεις».

Στο πλαίσιο της διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία, ο κύριος φόβος της Σόφιας είναι ότι η Άγκυρα μπορεί να ανοίξει τα σύνορά της με τη Βουλγαρία στους μετανάστες, ο αριθμός των οποίων που φθάνει στη χώρα έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ογκνιάν Γκερτζίκοφ δήλωσε ωστόσο σήμερα ότι θέλει να κατευνάσει τις «εντάσεις» αυτές με την Άγκυρα.

Η τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας αριθμεί περίπου 700.000 ανθρώπους. Περίπου 200.000 τουρκόφωνοι που έχουν βουλγαρική υπηκοότητα ζουν εξάλλου στην Τουρκία, το ένα τρίτο των οποίων ψηφίζει τακτικά στις βουλγαρικές εκλογές.

Η Άγκυρα κατηγόρησε τη Σόφια ότι προέβλεψε τη δημιουργία μόνο 35 εκλογικών κέντρων για τη βουλγαρική διασπορά στην Τουρκία ενόψει των εκλογών της 26ης Μαρτίου, έναντι περίπου εκατό στις προηγούμενες εκλογές.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Τούρκος πρεσβευτής στη Σόφια εμφανίστηκε σε προεκλογικό σποτ του Dost ενώ ένας Τούρκος υπουργός κάλεσε επίσημα τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος αυτού.