Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο



“Εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στις διαφιλονικούμενες περιοχές θα αντιδράσουμε ανάλογα”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ντέιλι Σαμπάχ.

Σε δηλώσεις του στην αγγλόφωνη εφημερίδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας Πορθητής ξεκίνησε την πρώτη του γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία θα ξεκινήσει σε νέα σημεία τη νέα χρονιά. “Ελπίζω ότι το δεύτερο μας γεωτρύπανο θα φτάσει στην Τουρκία περί τα τέλη Ιανουαρίου. Μετά τον αναγκαίο εξοπλισμό του το νέο μας γεωτρύπανο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σχεδιάζουμε να κάνουμε τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις τον χρόνο σε βαθιά νερά στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα γεώτρηση στα ρηχά νερά ανοιχτά της Μερσίνας στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η γεώτρηση θα συνεχιστεί για δύο μήνες πριν το γεωτρύπανο μετακινηθεί στα Άδανα για τη γεώτρηση Καράκας 1. “Πάντοτε υποστηρίζαμε ότι εάν υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο θα το βρούμε”, είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το τεμάχιο 10 δεν είναι ανάμεσα στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η Τουρκία και η ‘τδβκ’ για έρευνες φυσικού αερίου, ωστόσο πρόσθεσε ότι “η Ε/κ διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα των Τ/Κ”.

“Έχουμε προειδοποιήσει την νότια Κύπρο αρκετές φορές. Τονίσαμε ότι οποιαδήποτε μονομερής ή παράνομη κίνηση στην περιοχή θα έχει συνέπειες”, ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι “αν οι Ε/κ συνεχίσουν να διεξάγουν μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στις διαφιλονικούμενες περιοχές” θα αντιδράσουν ανάλογα. Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί περιεκτική λύση σε αυτό το θέμα αν δεν υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός μεταξύ Τ/κ και Ε/κ πλευράς.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “η νότια Κύπρος ακολουθεί μια πολιτική η οποία βασίζεται στην μη επίλυση των διαφορών εκμεταλλευόμενη τη συμμετοχή της στην ΕΕ”. “Πρέπει να γίνει καλά αντιληπτό ότι είμαστε η βασική συνιστώσα σε αυτή την περιοχή και μέχρι σήμερα τίποτα δεν συμβαίνει που να μην το θέλουμε και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί”, ανέφερε. Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον αυτής της κατάστασης σημαίνει μη γνώση της ιστορίας και των πραγματικοτήτων στην περιοχή.