Τρίτη 30 Απριλίου 2024 -

Η Ρωσία εξοπλίζει το Ιράν με πολεμικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας



Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία εξοπλίζει το Ιράν με πολεμικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας.

Η Washington Post αναφέρει ότι οι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Ιράν περιλαμβάνουν τη δέσμευση της Μόσχας να παράσχει στους Ιρανούς «προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και τεχνολογία αεράμυνας» που «θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τεχεράνη να σκληρύνει την άμυνά της έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής αεροπορικής επιδρομής από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες».

 
 Το Ιράν έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Διαθέτει ένα τεράστιο δικό του οπλοστάσιο, αλλά προμηθεύει επίσης σημαντικές ποσότητες στους πληρεξουσίους του – τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Αυτό που λείπει είναι σύγχρονα συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη. Η Ρωσία πιστεύεται ότι συνεργάζεται με το Ιράν για τη βελτίωση αυτών σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η Τεχεράνη στη Μόσχα στον πόλεμό της με την Ουκρανία – το Ιράν παρείχε επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και η Ρωσία φέρεται να επιδιώκει τώρα να κατασκευάσει η ίδια τα όπλα.

Αντίθετα, το Ισραήλ διαθέτει μία από τις πιο προηγμένες αεροπορικές δυνάμεις στον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση στρατιωτικής ισορροπίας του IISS, το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον 14 μοίρες αεροσκαφών – συμπεριλαμβανομένων των F-15, των F-16 και του τελευταίου αεροσκάφους stealth F-35.

Το Ισραήλ έχει επίσης εμπειρία στη διεξαγωγή χτυπημάτων βαθιά μέσα σε εχθρικό έδαφος.