Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Η πολιτική μετάβαση στη Συρία θα ξεκινήσει μόνο με την αποχώρηση ή το θάνατο του Άσαντ»



Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε χθες ότι η πολιτική μετάβαση στη Συρία μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα είναι πλέον πρόεδρος της Συρίας.

"Θεωρούμε ότι η περίοδος μετάβασης έχει ως αφετηρία την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ ή τον θάνατο του", δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλούς στους δημοσιογράφους στην Γενεύη, όπου την Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

"Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξεκινήσει αυτή η περίοδος με την παρουσία αυτού του καθεστώτος ή με τον αρχηγού αυτού του καθεστώτος στην εξουσία", τόνισε.

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επιμένει "στην εγκαθίδρυση ενός εκτελεστικού φορέα πολιτικής μετάβασης που θα έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες" και στον οποίο ο Άσαντ "δεν έχει θέση".

Ο Αλούς χαρακτήρισε "ασήμαντη" την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, με την οποία ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας δήλωσε ότι η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί σήμερα στη Γενεύη, ωστόσο δεν θα αναμένει περισσότερο από 24 ώρες την άφιξη της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.

Ο Σύρος ΥΠΕΞ απέρριψε παράλληλα οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το μέλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.