Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Η Παλαιστίνη είναι πλέον μέλος της Ιντερπόλ - Αντιδράσεις από Ισραήλ



Μέλος της Ιντερπόλ έγινε η Παλαιστίνη σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ίδιου του παγκόσμιου Οργανισμού, μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη στο Πεκίνο, παρά τις αντιδράσεις του Ισραήλ. 

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε πως «το Kράτος της Παλαιστίνης και οι Νήσοι Σολομώντα είναι πλέον μέλη της Ιντερπόλ» έγραψε ο Οργανισμός στο twitter. 

 

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ νωρίτερα ανέφερε πως οι προσπάθειες της χώρας να καθυστερήσει την ψηφοφορία για έναν χρόνο, έπεσαν στο κενό. Έκτοτε δεν έχει προχωρήσει σε κάποια άλλη δήλωση. 

Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως Κράτος και γι’ αυτό δεν θεωρεί ότι μπορεί να ενταχθεί στην Ιντερπόλ. Η Παλαιστινιακή Αρχή διαθέτει περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή η νίκη κατέστη δυνατή λόγω των θέσεων αρχής της πλειοψηφίας των μελών της Ιντερπόλ», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μαλίκι. 

Ο Οργανισμός για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έγραψε στο Twitter ότι πάνω από το 75% των μελών της Iντερπόλ ενέκριναν την ιδιότητα του μέλους στην Παλαιστίνη. 

«Μετά από αυτό το ευτυχές γεγονός, το κράτος της Παλαιστίνης επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τις υποχρεώσεις του και να συμβάλει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και στην προώθηση του κράτους δικαίου», δήλωσε επίσης ο Μαλίκι.