Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Νορβηγία χορηγεί άσυλο σε 4 Τούρκους στρατιώτες που διέφυγαν μετά το πραξικόπημα



Τη χορηγία ασύλου σε 4 Τούρκους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, οι οποίοι διώκονται για συνεργασία και συμμετοχή στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, αποφάσισε η κυβέρνηση της Νορβηγίας, ανοίγοντας νέο ευρωπαϊκό μέτωπο με την Τουρκία, μετά τις εντάσεις με Τουρκία, Ολλανδία και Αυστρία.

Οι 4 Τούρκοι αξιωματικοί, που υπηρετούσαν στις δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κατέφυγαν στη σκανδιναβική χώρα αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος κατά της ηγεσίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο δικηγόρος των τεσσάρων Τούρκων, Kjell M. Brygfjeld, επιβεβαίωσε την έγκριση παροχής ασύλου από την αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης στη Νορβηγία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Τούρκοι αξιωματικοί έχουν αρνηθεί επισήμως κάθε ανάμειξή τους στο στρατιωτικό πραξικόπημα, ξεκαθάρισαν ωστόσο, ότι κατέφυγαν στη χώρα της Σκανδιναβίας διότι κινδύνευε η ζωή τους μετά τις κατηγορίες από την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους νορβηγικούς νόμους, η παροχή ασύλου σε μετανάστες σημαίνει αυτόματα την παροχή άδειας παραμονής στη χώρα, καθώς και άδεια εργασίας. Σημειώνεται πως Νορβηγία (από την οποία κατάγεται και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ) και Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ και θεωρούνται σύμμαχοι.