Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η Μέρκελ καλεί τον Ερντογάν να κάνει διάλογο με όλα τα κόμματα μετά την ισχνή νίκη του "Ναι" στο δημοψήφισμα



Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώξει «έναν διάλογο με σεβασμό» με όλα τα πολιτικά κόμματα μετά την ισχνή νίκη του "Ναι" στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

«Η (γερμανική) κυβέρνηση αναμένει πως η τουρκική κυβέρνηση, έπειτα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία, θα επιδιώξει τώρα έναν διάλογο με σεβασμό με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και μέσα στην κοινωνία», υπογράμμισε η καγκελάριος σε σύντομη κοινή δήλωσή της με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το Βερολίνο ανέφερε πως «κατέγραψε» τα προσωρινά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα οποία το "Ναι" κέρδισε με 51,37% μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 99,45% των εκλογικών τμημάτων.

Η γερμανική κυβέρνηση «σέβεται το δικαίωμα των Τούρκων να αποφασίσουν για το Σύνταγμά τους», προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως το «αποτέλεσμα δείχνει πόσο βαθιά είναι διαιρεμένη η τουρκική κοινωνία».

Αυτό σημαίνει μια μεγάλη ευθύνη για τους Τούρκους ηγέτες και «προσωπικά» για τον πρόεδρο Ερντογάν, συνεχίζει.

Το Βερολίνο κάλεσε επίσης για «πολιτικές συζητήσεις το ταχύτερο δυνατό» με την Άγκυρα, «τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην Άγκυρα».

Η Άγκελα Μέρκελ είπε επίσης πως περιμένει τις πρώτες εκτιμήσεις των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας που αναμένονται σήμερα. Υπενθύμισε ωστόσο τις «σοβαρές αμφιβολίες» που εξέφρασαν το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ σε σχέση με το δημοψήφισμα.