Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Η μεγάλη φιέστα για την Ορκωμοσία του... σουλτάνου Ερντογάν.



Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίζεται αυτήν την ώρα για μια θητεία ενισχυμένων εξουσιών και διάρκειας 5 ετών στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας.

Ο 64χρονος πολιτικός, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, επανεξελέγη με άνεση στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, κερδίζοντας από τον πρώτο γύρο το 52,6% των ψήφων.

Περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες αναμένεται να παραστούν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Στις 18:00 θα ακολουθήσει η τελετή στο προεδρικό μέγαρο παρουσία ξένων επισήμων που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017. Στο νέο αυτό πλαίσιο, καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία επιστρέφει στον πρόεδρο. Συνεπώς, ο Ερντογάν θα διορίζει τους υπουργούς του και θα ορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους.

Οι επίσημοι που επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είναι οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Συνολικά 28 ξένοι επίσημοι -ανάμεσά τους πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, πρόεδροι κοινοβουλίων και υπουργοί- θα βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο.

Kατά την άφιξή του στο τουρκικό κοινοβούλιο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας του όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP.

«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Δείτε το βίντεο της ορκομωσίας:  

Μετά την ορκωμοσία, ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας χαιρετά τους βουλευτές --Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis

 

Απών ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραστεί καθώς αρνήθηκε... ευγενικά την πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Από το Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν φειδωλοί και παραπέμπουν στην επαφή που προγραμματίζεται να έχουν οι κκ Τσίπρας και Ερντογάν την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη (ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημέρα) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι ο ουσιαστικός λόγος της άρνησης του Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται με το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται επί μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτά υπερεξουσίες --Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτά υπερεξουσίες 

Παρόντες Ντόρα, Αβραμόπουλος και ο Ελληνας πρέσβης

Την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα ενώ παρόντες θα είναι η βουλευτής της ΝΔ και πρώην ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και ο επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος προσκεκλημένος τόσο από τον Ερντογάν προσωπικά, όσο και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ορκίζομαι να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» -Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis

«Ορκίζομαι να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» 

Ποιοι ηγέτες παρίστανται

Οι επίσημοι που θα παραστούν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είναι οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Συνολικά 28 ξένοι επίσημοι --ανάμεσά τους πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, πρόεδροι κοινοβουλίων και υπουργοί-- θα βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο.

Οι γενικοί γραμματείς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8) όπως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, θα είναι επίσης παρόντες.

Μετά την ορκωμοσία του, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την Τρίτη το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και την Τετάρτη και την Πέμπτη τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.