Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Ιταλία δεν τα βγάζει πέρα με το ευρώ, λέει ο «σοφός» Γερμανός Ζιν



H κατάσταση της οικονομίας τη Ιταλίας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου, κατά τον γνωστότερο οικονομολόγο της Γερμανίας, Χανς-Βέρνερ Ζιν. 

Ο λόγος για την κρίση της οικονομίας της είναι ότι εξακολουθεί να παράγει εξίσου ακριβά όσο και πριν την οικονομική κρίση.

«Η πιθανότητα να παραμείνει η Ιταλία στο ευρώ μειώνεται από χρόνο σε χρόνο» είπε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξή του στη Welt. 

«Η χώρα δεν τα βγάζει πέρα με το ευρώ. Η ιταλική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και δεν έκανε τα περασμένα χρόνια καμιά σοβαρή προσπάθεια να ξαναγίνει ανταγωνιστική».

«Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την ευρωζώνη είναι μόνο θέμα χρόνου. Αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο θα αντέξει η Ιταλία ακόμα στο ευρώ» υποστήριξε ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου στη γερμανική εφημερίδα.

H ιταλική οικονομία εξακολουθεί να παράγει 22% λιγότερο από ότι πριν την κρίση και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες πτωχεύσεις. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 40%. «Μια τόσο καταστροφική κατάσταση δεν μπορεί να την αντέξει για πολύ μια χώρα» ανέφερε. Ο ίδιος δεν θα ήθελε να αποχωρήσει η Ιταλία από την ευρωζώνη, αλλά το ιταλικό κατεστημένο δεν βλέπει άλλη εναλλακτική από την έξοδό της. 

Επίσης, σημείωσε ο κ. Ζιν, «οι μισοί από τους Ιταλούς επιθυμούν να βγουν από το ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ετέθη αυτό το ερώτημα τον τελευταίο καιρό. Στην Ιταλία συζητούν πολύ, αλλά δεν δρουν. Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να παράγει πολύ ακριβά για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Ήδη και πριν την κρίση οι τιμές ήταν ακριβές και έκτοτε δεν έχουν μειωθεί».

Μάλιστα, από το 1995 η Ιταλία έχει γίνει κατά 42% ακριβότερη από τη Γερμανία, σημειώνει η Welt, η οποία υπενθυμίζει ότι ανάλογη άποψη, ότι δηλαδή η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ, είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του στην ίδια και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς στις αρχές Οκτωβρίου.