Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η φωτό που δεν είναι από την άφιξη Τραμπ στο Λευκό Οίκο αλλά τα λέει όλα


Το προσωπικό του Λευκού Οίκου στέκεται στο κατώφλι και κοιτά αποσβολωμένο στο κενό: Η φωτογραφία αυτή έχει κάνει το γύρο του Διαδικτύου ως αποτύπωση του σοκ και της απόγνωσης για το νέο «αφεντικό». 

Η φωτογραφία λανθασμένα θεωρήθηκε ότι ήταν από την πρώτη άφιξη του Τραμπ στην έδρα της προεδρίας -αυτό ναι μεν δεν στέκει, όμως όντως το στιγμιότυπο καταγράφει την απόγνωση από την έκβαση των εκλογών...

Η κάλπη στις ΗΠΑ έκλεισε το βράδυ της Τρίτης, η εικόνα ξεκαθάρισε τα ξημερώματα της Τετάρτης (9 Νοεμβρίου) και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε σε δήλωση για το αποτέλεσμα από τον κήπο του Λευκού Οίκου νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

Την επομένη, την Πέμπτη (10 Νοεμβρίου), ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε στο Λευκό Οίκο και είχε την πρώτη συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο Ομπάμα. Είναι η αρχή μίας μακράς διαδικασίας παράδοσης-παραλαβής της ισχυρότερης κρατικής μηχανής στον κόσμο. 

Η φωτογραφία που κυκλοφορεί σε Twitter και Facebook με το πετρωμένο προσωπικό του Λευκού Οίκου μοιάζει -και είναι- στην φωτογραφική κυριολεξία η αποτύπωση της στερεοτυπικής φράσης «η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους». 

Όμως στα κοινωνικά δίκτυα διαδόθηκε ως στιγμιότυπο από την ώρα που έφτανε ο Τραμπ στο Λευκό Οίκο, δηλαδή από την Πέμπτη. 

Στην πραγματικότητα, είναι από την προηγούμενη ημέρα, και συγκεκριμένα από την ώρα που ο Ομπάμα έβγαζε το διάγγελμα μετά τη νίκη Τραμπ. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία την είχαν μεταδώσει ήδη από την Τετάρτη, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου.  

Οπότε, ναι μεν η φωτογραφία δεν είναι από την ώρα που το προσωπικό του Λευκού Οίκου βλέπει το «νέο αφεντικό» να καταφθάνει, αλλά και πάλι αυτό που αποτυπώνει είναι το κλίμα μετά τη νίκη του Τραμπ.