Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η εκεχειρία αντέχει στη Γάζα και το Ισραήλ



Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα
Συνεχίζεται η εκεχειρία και σήμερα το πρωί στο Ισραήλ και τη Γάζα, με τους αξιωματούχους ανθρωπιστικών οργανισμών, ωστόσο, να ισχυρίζονται ότι μετά από 11 ημέρες μάχης η περιοχή που επλήγη θα χρειαστεί χρόνια για να «συνέλθει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Λευκός Οίκος, αφού εργάστηκε στο παρασκήνιο για μέρες για την επίτευξη της εκεχειρίας στο Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις δέσμευσης και από τις δύο πλευρές για την κατάπαυση του πυρός.

Πάντως, καθώς Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί άρχισαν να εκτιμούν το μέγεθος της ζημιάς, κάτοικος της Γάζας ανέφερε ότι η γειτονιά του έμοιαζε σαν να είχε πληγεί από τσουνάμι . «Πώς μπορεί ο κόσμος να αποκαλείται πολιτισμένος;», αναρωτήθηκε ο Αμπού Αλί, κοιτάζοντας τα συντρίμμια ενός τετραώροφου συγκροτήματος πύργων…

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το κόστος ανοικοδόμησης ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάκαμψη του Ισραήλ από την πανδημία.

Στο μεταξύ, ακόμα πέντε πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια της Γάζας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να φθάσει τους 248, συμπεριλαμβανομένων 66 παιδιών, με περισσότερους από 1.900 τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ακόμα ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε, καθώς και 12 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών.Μετά την έναρξη της ισχύος μιας εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός, οργανώνονται επείγουσα ανθρωπιστική αρωγή και οι πρώτες διπλωματικές συνομιλίες σχετικά με την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα, που έχει υποστεί καταστροφές.

Καθώς οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν, οι κάτοικοι μπόρεσαν χθες, Παρασκευή, να βγουν για να ανεφοδιαστούν και να επιθεωρήσουν τις ζημιές στη Γάζα, όπου πολυάριθμες κατοικίες έχουν καταστραφεί και ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν ισοπεδωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια. Μάλιστα, χθες ανέσυραν δέκα άτομα μέσα από τις υπόγειες σήραγγες που βομβαρδίσθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Η κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς –η τέταρτη από το 2008– στοίχισε τη ζωή σε 248 Παλαιστινίους, από τους οποίους πάνω από 100 γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις αρχές στη Γάζα. Στο Ισραήλ, οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προκάλεσαν το θάνατο 12 ανθρώπων, περιλαμβανομένων ενός παιδιού, μιας έφηβης και ενός στρατιώτη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Λίγο πριν από την έναρξη της ισχύος αυτής της εκεχειρίας χθες, Παρασκευή, στις 02:00, τα δύο μέρη διεκδίκησαν τη νίκη διαβεβαιώνοντας, τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ότι πέτυχαν τους στόχους τους.

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια χαιρέτισε μια «στρατηγική νίκη» εναντίον του Ισραήλ και δήλωσε πως η Χαμάς «επέφερε ένα σοβαρό και οδυνηρό πλήγμα που θα αφήσει βαθιά σημάδια» στον αντίπαλό της.

«Επιτύχαμε τους στόχους, είναι μια εξαιρετική επιτυχία», υποστήριξε από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχολιάζοντας την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον του Παλαιστινιακού Εδάφους που ελέγχεται από το 2007 από τη Χαμάς και όπου ζουν περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

«Περισσότεροι από 200 τρομοκράτες, εκ των οποίων 25 βαθμοφόροι», σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης, υποστήριξε.

Όμως η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τα δύο μέρη παραμένει εύθραυστη.

«Οι εχθροί μας δεν έχουν κανένα πιστοποιητικό ανοσίας», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς ενώ ένας εκπρόσωπος των παλαιστινιακών ένοπλων τμημάτων στη Γάζα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Το μήνυμά μας προς τον εχθρό είναι ξεκάθαρο: αν επιστρέψετε, θα επιστρέψουμε κι εμείς».

Οικονομική αρωγή

Δύο αιγυπτιακές αντιπροσωπείες έφθασαν στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη «για να εποπτεύουν» το σεβασμό στην κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να μπουν χθες, Παρασκευή, στη Γάζα, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον ισραηλινό ομόλογό του για να συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις ανοικοδόμησης της Γάζας.

Το ζήτημα της ανοικοδόμησης στο θύλακο, που κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς –το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες– αποτελεί επίσης για την Ουάσινγκτον έναν διπλωματικό μοχλό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο την πρόθεσή του να συγκεντρώσει με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας «μεγάλη»οικονομική βοήθεια για «να ανοικοδομηθεί η Γάζα», αλλά «χωρίς να δοθεί στη Χαμάς η ευκαιρία να ξαναχτίσει το σύστημα εξοπλισμού της».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη λύση των δύο κρατών, μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης δίπλα στο Ισράηλ, χαρακτηρίζοντάς την τη «μόνη δυνατή απάντηση», ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται στη Μέση Ανατολή «μέσα στις προσεχείς ημέρες».

Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που έχουν ανασταλεί από το 2014, σκοντάφτουν σε πολλά σημεία, μεταξύ των οποίων το καθεστώς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ο ισραηλινός εποικισμός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Απόδειξη ότι παρά το σταμάτημα των εχθροπραξιών γύρω από τη Γάζα η κατάσταση παραμένει ασταθής, είναι το γεγονός ότι νέες συγκρουσεις ξέσπασαν χθες, Παρασκευή, ανάμεσα σε παλαιστίνιους πιστούς και ισραηλινούς αστυνομικούς στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, παλαιστινιακό τομέα που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή, καθώς και στη Δυτική Όχθη.

Παρόμοιες συμπλοκές, που είχαν σημειωθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες, είχαν πυροδοτήσει τις βιαιότητες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, οι οποίες ήταν οι πιο φονικές έπειτα από εκείνες του 2014.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ/ΜΠΕ