Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η Berenberg αναλύει τις επιπτώσεις της λαθρομεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη


Η ραγδαία αύξηση των λαθρομεταναστευτικών ροών έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο ζήτημα για την Ευρώπη, αναφέρει σε εκτενή έκθεσή της η Berenberg επιχειρώντας να αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις της λαθρομεταναστευτικής κρίσης στην περιοχή. Όπως επισημαίνει, οι εκτοπισμένοι εν μέσω αναταραχών και πολέμων πρόσφυγες, εκτός από την διάσωσή τους αναζητούν και εργασία. Στην Ευρώπη του σήμερα, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι επιθυμούν να μετακινηθούν προς την Γερμανία, στην Σκανδιναβία, την Βρετανία και σε μερικές άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία.
 
Σύμφωνα με την Berenberg, οι πιθανές επιπτώσεις για την οικονομία της ΕΕ από το τεράστιο λαθρομεταναστευτικό κύμα είναι οι εξής:
 
Το μέγεθος του ζητήματος: Αν πάρει κανείς την Γερμανία ως παράδειγμα, τον "αγαπημένο” προορισμό των λαθρομεταναστών, η χώρα εκτιμάται ότι θα υποδεχτεί 400.000-500.000 περισσότερους λαθρομετανάστες φέτος σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις 6 μήνες πριν. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, σημαίνει πως ο πληθυσμός της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά 0,5% -0,6%, ενώ για την ΕΕ η αύξηση θα είναι σχεδόν το ήμισυ αυτού.
 
Ενιαία απάντηση: Η ΕΕ θα πρέπει να έχει μια ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει α) μια πιο ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική με στόχο την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Συρία και τη Λιβύη, ενώ πρέπει να καλέσει την Τουρκία να παίξει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης και β) έναν ενιαίο ορισμό για το ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι μπορούν να σταλούν πίσω σε ασφαλείς χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
 
Βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις: Μικρή αύξηση της συνολικής ζήτησης. Οι επιπλέον δαπάνες που σχετίζονται με το λαθρομεταναστευτικό μπορεί να ανέλθουν στο 0,3%-0,4% του ετήσιου ΑΕΠ της Γερμανίας και ενδεχομένως κάποιων άλλων χωρών. Ορισμένες άλλες χώρες μπορεί να επικαλεστούν το λαθρομεταναστευτικό ως τον λόγο υπέρβασης των προϋπολογισμών τους. Συνολικά , η αύξηση των λαθρομεταναστευτικών ροών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης κατά 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης το β’ εξάμηνο του 2015 και το 2016. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μικρή αύξηση της κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια, καθώς ενδεχομένως και σε σταθεροποίηση της αγοράς κατοικίας στις μεγάλες πόλεις όπου είθισται να εγκαθίστανται οι λαθρομετανάστες.
 
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: Το μεγαλύτερο μέρος των λαθρομεταναστών είναι πρόθυμο να εργαστεί. Αν οι χώρες που υποδέχονται τους λαθρομετανάστες καταφέρουν να τους ενσωματώσουν σωστά, το λαθρομεταναστευτικό μπορεί να δώσει ώθηση στην παραγωγή και να οδηγήσει σε σταθερή αναπτυξιακή τάση για κάποιο διάστημα.
 
Ευκαιρίες και κίνδυνοι: Για να πάρει σάρκα και οστά, ωστόσο, αυτή η δυνητική αναπτυξιακή ώθηση του λαθρομεταναστευτικού, θα πρέπει οι χώρες – αποδέκτες να διατηρήσουν την ευελιξία  στην αγορά εργασίας και να αναβαθμίσουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Αν η Γερμανία το χειριστεί σωστά, τότε μπορεί να λύσει το δημογραφικό της πρόβλημα για την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, αν η Γερμανία και οι άλλες χώρες που δέχονται μεγάλο κύμα λαθρομεταναστών δεν χειριστούν σωστά το θέμα, τότε μπορεί να καταλήξουν στην δημιουργία προβληματικών περιοχών και δυσαρεστημένους λαθρομετανάστες δεύτερης γενιάς για τα επόμενα 20-30 χρόνια.
 
Η χειρότερη δυνατή πολιτική που μπορεί να εφαρμοστεί είναι η σύσφιξη της εργατικής νομοθεσίας σε χώρες που αυτή τη στιγμή αποτελούν πόλο έλξης για τους λαθρομετανάστες λόγω της δυναμικής που έχει η αγορά απασχόλησής τους. Αν η Βρετανία και η Γερμανία, για παράδειγμα, καταστήσουν δυσκολότερη την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τότε μπορεί να συσσωρεύσουν κοινωνικά προβλήματα στο μέλλον.