Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ πίσω από την επίθεση στην Ακτή Ελεφαντοστού



Την ευθύνη για την επίθεση στο θέρετρο Γκραν Μπασάμ στην Ακτή του Ελεφαντοστού ανέλαβε η Αλ Κάιντα στο Iσλαμικό Μάγρεμπ (AQMI), σύμφωνα με το κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων.

Η οργάνωση χαιρέτισε τους «τρεις ήρωες» που πραγματοποίησαν την επίθεση.

Η επίθεση ενόπλων στο τουριστικό θέρετρο Γκραν Μπασάμ, όπου συχνάζουν υπήκοοι χωρών της Δύσης και βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας Αμπιτζάν, προκάλεσε τον θάνατο 14 πολιτών και δύο στρατιωτών.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο του προέδρου της αφρικανικής χώρας, έξι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στην παραλία, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι ένοπλοι επιτέθηκαν σε τρία ξενοδοχεία.

Ολοι οι δράστες έπεσαν νεκροί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. 

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των νεκρών είναι ένας Γάλλος, ενώ σύμφωνα με τις αρχές της Ακτής του Ελεφαντοστού, μεταξύ των νεκρών είναι τέσσερις λευκοί.

Εξι ένοπλοι άνοιξαν αδιακρίτως πυρ από την παραλία εναντίον των λουομένων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που ανέφεραν επίσης ότι τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος).

Ιστορική πόλη και παλαιά πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού στην ακτή του Κόλπου της Γουινέας, το Γκραν Μπασάμ είναι ένα θέρετρο με πολλά ξενοδοχεία στα οποία φιλοξενούνται πολλοί ξένοι τουρίστες.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας μετά την επίθεση, ενώ σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «δειλή» επίθεση και διεμήνυσε ότι θα εντατικοποιήσει τη συνεργασία της με τους εταίρους της κατά της τρομοκρατίας.