Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Χτύπησε ξανά ο τουρκόφιλος πρώην ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα



Ο γνωστός και μη εξαιρετέος τουρκόφιλος πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα - που έχει παντρευτεί Τουρκάλα διεθνολόγο- δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος σε αυτή την φάση που η χώρα που συχνά πυκνά στηρίζει στα ενεργειακά, δέχεται πλήγματα από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ.

Έτσι σε άρθρο του στην The Washington Post ανέφερε ότι η χώρα του δεν έχει περιθώρια να χάσει την Τουρκία. και διατύπωσε τις προειδοποιήσεις του προς την Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ασκώντας κριτική στις αποφάσεις του Τραμπ για πρόσθετους δασμούς και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, σημειώνει ότι «αυτή ήταν μια προγραμματισμένη, μη αναμενόμενη και εχθρική κίνηση για να προκληθεί η μέγιστη ζημιά στην Τουρκία».

Κινδυνολογία

Ακόμα δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι τα βήματα των ΗΠΑ αυξάνουν επικίνδυνα την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.Ανέφερε επίσης ότι η Ουάσιγκτον με τις αποφάσεις της σχετικά με την τουρκική οικονομία, φαίνεται πως αποφάσισε να εγκαταλείψει την Τουρκία ως σύμμαχο. «Αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την Τουρκία, θα χάσουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή και θα τεθεί σε κίνδυνο ο Συνασπισμός για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS (Νταές)».

«Η συμμαχία των ΗΠΑ με την Τουρκία υπήρξε κεντρική στην στρατηγική μας στη Μέση Ανατολή από την εποχή της διοίκησης Τρούμαν» έγραψε στο άρθρο του ο Μπράιζα, επιχειρώντας να δώσει έμφαση στη σημασία της Τουρκίας και προσθέτοντας πως είναι απαραίτητη η βάση Ιντζίρλικ..

Ο Μπράιζα όχι μόνο στηρίζει απροκάλυπτα την πατρίδα της συζύγου του διεθνολόγο-δημοσιογράφο κ. Ζεινό Μπαράν σε κάθε ευκαιρία , αλλά στο στόχαστρο του βάζει συνεχώς την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία- καθως η αντζέντα θεμάτων που ασχολείται και επαγγελματικά, αφορούν ενεργά, καυτά θέματα της περιοχής, με ανταγωνιστικά συμφέροντα. Βεβαίως και η ίδια η Μπαραν έχει ''παίξει''παιχνίδια με αρθρογραφία και εκθέσεις σε ενεργειακά θέματα (αγωγούς) κατά της Ελλάδας, εδώ και πολλά χρόνια.

 

Πηγή: onalert.gr