Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Χιλή: Συναγερμός στο Βαλπαραΐσο λόγω των δασικών πυρκαγιώνΟι αρχές της Χιλής κήρυξαν σήμερα σε "κατάσταση ανάγκης" την πόλη Βαλπαραΐσο χαρακτηρίζοντας πληγείσα περιοχή το έδαφός της, εξαιτίας μιας σειράς δασικών πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει 190.000 στρέμματα.

 

Πυρκαγιές ξέσπασαν λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και ενός ισχυρού ανέμου που φθάνει από τον Ειρηνικό, ενώ σε αυτά προστίθενται οι δυσκολίες που οφείλονται στην ιδιαίτερη τοπογραφία της πόλης, καθώς αποτελείται και περιβάλλεται από 44 λόφους.

Στις 2 Ιανουαρίου, οι φλόγες κατέστρεψαν περισσότερες από 200 κατοικίες και προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου 20 ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της "κατάστασης ανάγκης" σε πληγείσα περιοχή, ο διοικητής της πρώτης ναυτικής περιοχής, Ρόναλντ Μακ Ιντίρε, πήρε τον έλεγχο της ασφάλειας του Βαλπαραΐσο. Αυτό του δίνει το δικαίωμα κυρίως να περιορίσει την ελεύθερη κυκλοφορία, τις συναθροίσεις ή ακόμη να προχωρήσει σε επιτάξεις αγαθών.

"Επί του παρόντος, αυξάνουμε τα μέτρα ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές και προσπαθούμε για την ταχύτερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας", εξήγησε ο διοικητής στους δημοσιογράφους.