Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χάνει την αγωγή κατά Facebook o Σύρος πρόσφυγας της selfie με την Μέρκελ



Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσης προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στο Facebook που κατέθεσε ο Σύρος πρόσφυγας που πρωταγωνιστεί στην διάσημη selfie με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο 19χρονος Άνας Μανταμάνι κατήγγειλε ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν κατόρθωσε να αποσύρει τις αναρτήσεις με ψευδές περιεχόμενο που τον συνέδεαν με εγκληματικές ενέργειες και ένοπλες επιθέσεις, παρουσιάζοντας τον ως τρομοκράτη ή εγκληματία.

Το δικαστήριο της πόλης Βίρτσμπουργκ τόνισε στην προδικαστική του απόφαση ότι το Facebook δεν είναι «ούτε αυτουργός, ούτε συμμετέχοντας» σε μια υπόθεση «αδιαμφισβήτητης συκοφαντίας» από τους χρήστες του Facebook, όπως την περιέγραψε, αλλά ενήργησε απλά ως πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης και δεν είναι υπεύθυνο για τον προληπτικό αποκλεισμό προσβλητικού περιεχομένου με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Οι εν λόγω αναρτήσεις προέβαλαν φωτογραφία που εμφάνιζε τον 19χρονο Άνας Μονταμάνι από την Δαμασκό να βγάζει μια selfie με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τον Σεπτέμβριο του 2015 σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη συνοικία Σπαντάου του Βερολίνου.

Η φωτογραφία του Μονταμάνι κοινοποιήθηκε έπειτα σε ανώνυμους λογαριασμούς στο Facebook, που συνοδεύονταν από αναρτήσεις που ανέφεραν ψευδώς ότι ο 19χρονος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2016 και για την πυρπόληση ενός άστεγου τον Δεκέμβριο από έξι μετανάστες σε σταθμό του μετρό στο Βερολίνο.

Το δικαστήριο απέρριψε την ανάγκη έκδοσης προσωρινής απόφασης με την οποία θα υποχρεωνόταν το Facebook να πάρει επιπλέον μέτρα από εκείνα που έχει ήδη λάβει για να αποκλείσει τις αναρτήσεις δυσφημιστικών φωτογραφιών του Μονταμάνι.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά την απόφαση, το Facebook εξέφρασε την ανησυχία του για την δύσκολη κατάσταση που βρέθηκε ο 19χρονος Σύρος πρόσφυγας, αλλά τόνισε πως η δικαστική απόφαση έδειξε ότι η εταιρεία ενήργησε ταχέως για να αποκλείσει την πρόσβαση σε αναρτήσεις με συκοφαντικό περιεχόμενο μόλις καταγγέλθηκαν από τον δικηγόρο του Μονταμάνι.

Η υπόθεση παρακολουθείτο στενά καθώς το Βερολίνο, από τους συχνούς επικριτές του Facebook, καταρτίζει νομοσχέδιο για να αναγκάσει τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης να απομακρύνει «τη ρητορική του μίσους» από τις σελίδες του εντός 24 ωρών, αλλιώς θα του επιβάλλονται πρόστιμα.

Έπειτα από την απόφαση ο δικηγόρος του Μονταμάνι, Τσαν-τζο Σουν, δήλωσε απογοητευμένος. Σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι τέτοιες εικόνες συνεχίζουν να δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξωθηθεί το Facebook να διαγράφει περιεχόμενο γεμάτο μίσος. Αρνήθηκε ωστόσο να αποσαφηνίσει αν ο πελάτης του θα εφεσιβάλλει την απόφαση.

Στην προσφυγή του ο Μονταμανί ισχυριζόταν ότι οι συκοφαντικές εικόνες που προέρχονταν από την selfie που ανήρτησε στο Facebook, εξακολουθούν να είναι ορατές εκτός Γερμανίας, είτε από χρήστες εντός Γερμανίας που χρησιμοποιούν προηγμένα προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο το δικαστήριο τόνισε πως ο κίνδυνος να δει ο μέσος Γερμανός χρήστης το παράνομο περιεχόμενο δεν ήταν σημαντικός και για αυτό το λόγο δεν έκρινε απαραίτητη την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων σε αυτό το στάδιο.