Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 -

Χαμάς: «Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο»Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χίγια, ανέφερε πως το Ισραήλ παρουσίασε στις  μεσολαβήτριες χώρες, χάρτες σύμφωνα με τους οποίους σκοπεύει να ελέγξει το 20% του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας στο τέλος του πολέμου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σαουδαραβικό κανάλι Al-Sharq, το υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης υποστήριξε ότι το Ισραήλ θέλει να συνεχίσει να ελέγχει τη διαδρομή που διασχίζει τη Λωρίδα και να κατέχει εδάφη βάθους ενός χιλιομέτρου στα βόρεια και ανατολικά, εκτός από διάφορα κέντρα στη Χαν Γιουνίς και στη Ράφα.

Παράλληλα, τόνισε πως η Χαμάς είναι έτοιμη να διαλύσει το στρατιωτικό της σκέλος με αντάλλαγμα μια πενταετή κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Ο αλ Χίγια πρόσθεσε ότι η Χαμάς ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και να συμμετάσχει στην παλαιστινιακή ηγεσία στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι τα μέλη του στρατιωτικού βραχίονα θα αποτελέσουν μέρος ενός παλαιστινιακού εθνικού στρατού.