Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

H Mirror προειδοποιεί: «Στο μάτι μεσογειακού κυκλώνα οι τουρίστες σε Ελλάδα και Τουρκία»



Για κίνδυνο να πληγούν δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας και της Τουρκίας, που είναι «γνωστές για τις πανέμορφες παραλίες και την λαμπρή ηλιοφάνεια» από τον σπάνιο μεσογειακό κυκλώνα το Σαββατοκύριακο κάνει λόγο η Daily Mirror.

Η βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα με τα εκατομμύρια αναγνωστών αναφέρει ότι άτομα που παραθερίζουν στη χώρα μας και την Τουρκία απειλούνται από καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις ανέμους έως και 160 χλμ/ώρα, ενώ υπογραμμίζει τον κίνδυνο σφοδρών πλημμυρών καθώς σχηματίζεται ο «Ζορμπάς», που θυμίζει τροπική καταιγδία και μπορεί να φθάσει σε ισχύ έναν κυκλώνα κατηγορίας 1.

Το άρθρο παραθέτει όσα μετέδωσε ο μετεωρολόγος Μπεν Ριτς του BBC για απειλητικά σύννεφα και καταιγίδες με κεραυνούς που έχουν ήδη σχηματιστεί «ωθούμενες εν μέρει από τα πολύ ζεστά νερά της Μεσογείου αλλά και μαζών ψυχρού αέρα ψηλά στην ατμόσφαιρα -συστατικά που μπορούν να σχηματίσουν έναν μεσογειακό κυκλώνα που θα επηρεάσει πιθανότατα περιοχές της Ελλάδας».

Ενώ γίνεται αναφορά και στις προβλέψεις του Weather.com ότι η μεγαλύτερη απειλή του σπάνιου αυτού καιρικού φαινομένου είναι οι σφοδρές βροχοπτώσεις: «Το σύστημα αναμένεται να οργανωθεί και πθανώς να ενταθεί μεταξύ της νότιας Ιταλίας και της Λιβύης, θα σχηματίσει μαίανδρο αιωρούμενο πιθανώς πάνω από το Ιόνιο στα τέλη της εβδομάδας και το Σαββατοκύριακο το σύστημα χαμηλών πιέσεων θα ενδυναμωθεί και θα επιταχυνθεί προς τα βορειανατολικά και προς την Ελλάδα και τη δυτική Τουρκία».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι σε κάποιες περιοχές της Σικελίας και της Ελλάδας μπορεί η ποσότητα βροχής να φθάσει τα δέκα εκατοστά.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, οι μεσογειακοί κυκλώνες σχηματίζονται συνήθως στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα και έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τις τροπικές καταιγίδες, με ισχυρούς ανέμους να περιδινίζονται γύρω από έναν πυρήνα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Και καταλήγει με μια αναφορά σε ιστολόγιο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το οποίο θυμίζει ότι το 2014 ο μεσογειακός κυκλώνας Οντρέσα σάρωσε τη Μάλτα με ανέμους ταχύτητας έως και 130 χλμ/ώρα και ριπές που θα αγγίζουν τα 150 χλμ/ώρα, ενώ άλλοι μεσογειακοί κυκλώνες στο παρελθόν έχουν προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες καθώς και το θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ατόμων.