Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Guardian: «Ο Κ.Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα μιλήσει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πριν τη συνάντηση με τον Ρ.Σούνακ»



Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, η ελληνική πλευρά είχε δώσει διαβεβαιώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι δεν θα υπάρξουν σχόλια για τα γλυπτά από την ελληνική πλευρά πριν από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Σούνακ.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Όλιβερ Ντάουντεν, σε ένδειξη δυσαρέσκειας για το γεγονός.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, ανέφερε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένος» από την ξαφνική ακύρωση της συνάντησης τη Δευτέρα, με το Σούνακ στο Λονδίνο, στην οποία είχε σκοπό να αναφέρει το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο Guardian επικαλείται τη μαρτυρία ενός υπουργού, ο οποίος ανέφερε ότι προσφέρθηκε στον Μητσοτάκη συνάντηση με τον Ντάουντεν την Τρίτη, αλλά «δεν ήταν δυνατό αυτό να συμβεί», σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο.

«Είναι λυπηρό, αυτή η προσφορά έγινε», σημείωσε ο Μαρκ Χάρπερ, υπουργός Μεταφορών. Και πρόσθεσε: «Αλλά η κυβέρνηση εξέθεσε πολύ ξεκάθαρα τη θέση της για τα Ελγίνεια μάρμαρα, η οποία είναι ότι πρέπει να παραμείνουν ως μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου».

Ο Ντάουντεν έχει λάβει σκληρή στάση για τα γλυπτά, όπως και άλλοι Συντηρητικοί βουλευτές, λέγοντας σε μια συζήτηση πέρυσι: «Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τα ιδρύματά μας όπως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Βικτώρια και Άλμπερτ από ένα μπαράζ αξιώσεων αποκατάστασης».

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος φέρεται να προτίμησε να επιστρέψει στην Ελλάδα αντί να συναντήσει τον Ντάουντεν, δήλωσε: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν αυτή είχε πραγματοποιηθεί».

Ο Μητσοτάκης είχε ήδη συναντήσει τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος περιέγραψε τη στάση της Ντάουνινγκ Στριτ ως «άθλια».