Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Γλυπτά Παρθενώνα



Νέα παρέμβαση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από κορυφαίο βρετανό πολιτικό

Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα ως εφάπαξ δώρο από τη Βρετανία, υπό τον όρο μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής συνεργασίας», υποστήριξε ο πρώην υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης και διπλωμάτης, Ντειβιντ Φροστ.



ΣΥΡΙΖΑ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του – Απρεπής η συμπεριφορά του Ρ.Σούνακ»

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι τα σενάρια για δανεισμό -και μάλιστα με ανταλλάγματα- των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο δεν συνάδουν με την πάγια θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι ρητά διατυπωμένη σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.



Guardian: «Ο Κ.Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα μιλήσει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πριν τη συνάντηση με τον Ρ.Σούνακ»

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, η ελληνική πλευρά είχε δώσει διαβεβαιώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι δεν θα υπάρξουν σχόλια για τα γλυπτά από την ελληνική πλευρά πριν από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Σούνακ.



ΚΚΕ: «Απαράδεκτη η ακύρωση της συνάντησης Κ.Μητσοτάκη-Ρ.Σούνακ – Μόνη λύση η μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών»

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε απαράδεκτη την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από πλευράς του Ρίσι Σούνακ.



Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης

Οι Times σχολίασαν την ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σουνάκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις δηλώσεις του δεύτερου στο BBC, πως πρέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα.



Γεραπετρίτης: «Δεν ακυρώθηκε η συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Ρ.Σουνάκ για τα Γλυπτά»

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σουνάκ, καθώς επί της ουσίας διέψευσε ότι αυτό έγινε λόγω των δηλώσεων του πρωθυπουργού της Ελλάδας για τη Γλυπτά του Παρθενώνα.