Τρίτη 05 Μαρτίου 2024 -

Γρίπη των πτηνών: Σχεδόν 22.000 θαλασσοπούλια νεκρά στο Περού – Ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕΣχεδόν 22.000 θαλασσοπούλια, στη μεγάλη πλειονότητά τους πελεκάνοι, πέθαναν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N1 στο Περού, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι αρχές (φωτογραφία, επάνω, από gob.pe).

Συναγερμός για 180 ημέρες

Προηγούμενος απολογισμός που είχε δημοσιοποιήσει η Εθνική Υπηρεσία Δασών και Πανίδας (Servicio Nacional Forestal y de Fauna Silvestre, SERFOR) έκανε λόγο για 16.000 θαλασσοπούλια νεκρά.

Η Εθνική Υπηρεσία Αγροτικής Υγείας (Servicio Nacional de Sanidad Agraria, SENASA) κήρυξε συναγερμό για 180 ημέρες την περασμένη εβδομάδα, όταν επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα της εξαιρετικά μολυσματικής γρίπης των πτηνών H5N1 σε πελεκάνους.

Από τον Καναδά στις… ΗΠΑ

Η πρώτη εστία της γρίπης των πτηνών στην αμερικανική ήπειρο εντοπίστηκε στον Καναδά, πέρυσι. Τον Ιανουάριο, ο ιός εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, όπου έπληξε την πτηνοτροφία.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εξέφρασε ανησυχία και προειδοποίησε ότι καθώς διανύεται η αποδημητική περίοδος των πτηνών, η ασθένεια υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί στην κεντρική και νότια Αμερική, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Πρόβλημα με τις… γαλοπούλες

Οι μισές γαλοπούλες και χήνες ελευθέρας βοσκής που εκτρέφονται στη Βρετανία, πέθαναν ή σφαγιάστηκαν.

Ο Ρίτσαρντ Γκρίφιθς, ο επικεφαλής του Βρετανικού Συμβουλίου Πτηνοτροφίας, είπε σε βουλευτές ότι οι βρετανοί πτηνοτρόφοι συνήθως παράγουν περίπου 1,3 εκατομμύρια πουλερικά ελευθέρας βοσκής για την περίοδο των γιορτών.

Ομως, σχεδόν οι μισές (600.000) από αυτές τις γαλοπούλες και τις χήνες προσβλήθηκαν από τη γρίπη των πτηνών.