Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Γιατί ενοχλεί Ευρώπη και ΗΠΑ η πρωτοβουλία Πούτιν να επιτεθεί στους τζιχαντιστές στη Συρία;



Αρκετά σκληρός ήταν στην ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη ο Σεργκέι Λαβρόφ για το θέμα της Συρίας, δείχνοντας έτσι την... διπροσωπία της Ευρώπης στο πολύ σοβαρό θέμα των τζιχαντιστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, υπεραμύνθηκε των επιχειρήσεων, βάζοντας στη θέση τους τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό φωνάζουν για την τρομοκρατία των τζιχαντιστών, χωρίς ωστόσο να κάνουν κάτι για την εξάλειψή τους…

Το μόνο που βρήκαν και μάλιστα με σχετική ευκολία ήταν να κατηγορήσουν την Ρωσία, η οποία αποφάσισε να «καθαρίσει» μόνη της το τοπίο, χτυπώντας στόχους τζιχαντιστών στην Συρία…

Το μόνο που δείχνουν με αυτή την συμπεριφορά, η Γερμανία και οι φίλοι της, είναι ότι μάλλον τους βολεύει ένα τέτοιο καθεστώς τρομοκρατίας προκειμένου να δημιουργείται κλίμα «αποσταθεροποίησης» στη Ευρώπη, ώστε έτσι να μπορούν αρκετά πιο εύκολα να περνάνε τις καταστροφικές τους πολιτικές…

"Ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση ο Ασαντ" λένε οι Λιβανέζοι

Εκατοντάδες Ιρανοί έχουν αφιχθεί το τελευταίο δεκαήμερο στη Συρία ώστε να συστρατευθούν με τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Λιβανέζους συμμάχους του Άσαντ, ο οποίος έχοντας και την αεροπορική υποστήριξη των Ρώσων, ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση.

Αυτό υποστήριξαν μιλώντας ανώνυμα στο Reuters δύο Λιβανέζοι αξιωματούχοι, οι οποίοι - σύμφωνα με το πρακτορείο - έχουν πλήρη γνώση των πολιτικών και στρατιωτικών δεδομένων. «Βάσει των πληροφοριών μας, οι χερσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν χώρα κυρίως στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα με στόχο την ανακατάληψη περιοχών που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών».

Μέχρι πρότινος, η υποστήριξη που παρείχε το Ιράν στη Συρία περιοριζόταν σε στρατιωτικές συμβουλές, ωστόσο όπως τόνισαν οι δύο αξιωματούχοι «τώρα θα λάβει άλλη μορφή καθώς οι εκατοντάδες Ιρανοί που έφτασαν στη Συρία φέρουν μαζί τους στρατιωτικό εξοπλισμό και είναι έτοιμοι να μπουν ενεργά στη μάχη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη (30/09) και όπως τονίζεται από το δημοσίευμα του Reuters «δεν στοχεύουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν καταλάβει βόρειες και ανατολικές περιοχές, αλλά λαμβάνουν χώρα κυρίως δυτικά, όπου εδρεύουν οι αντικαθεστωτικοί».

Αυτή τη στρατιωτική διαμάχη, βέβαια, δεν την πληρώνουν μόνο όσοι πολεμούν, αλλά και οι άμαχοι. Μόνο την πρώτη ημέρα των ρωσικών επιδρομών, υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 40 άνθρωποι, έξι εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Τι είπε ο Λαβρόφ στον ΟΗΕ

Στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στον ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για διευρυμένο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε πως παρότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις απέναντι στο ζήτημα της Συρίας «είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία».

Την ίδια ώρα, δήλωσε πως ετοιμάζεται ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, ενώ επισήμανε πως η Ρωσία είναι πεπεισμένη πως ο ΟΗΕ απέδειξε την αποτελεσματικότητά της σχετικά με τα πυρηνικά όπλα στη Συρία.

Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία έκαναν χρήση χημικών όπλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επισήμανε, μάλιστα, πως είναι προς όφελος όλων να υποδεχθούν θετικά τα βήματα κατά της τρομοκρατίας από τη Ρωσία.

 Ερωτηθείς σχετικά με τους στόχους των ρωσικών επιδρομών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απάντησε «αν μοιάζει με τρομοκράτη, αν περπατάει σαν τρομοκράτης, αν συμπεριφέρεται σαν τρομοκράτης, αν πολεμάει σαν τρομοκράτης, τότε είναι τρομοκράτης».

Συνεχίζοντας, δήλωσε πως στόχος είναι το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Νούσρα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, που όπως εξήγησε είναι οι ίδιοι στόχοι των δυνάμεων της Δύσης.
Όσο για τη συμμαχία με το Ιράν και την Χεζμπολάχ, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι στόχος των επιχειρήσεων έπειτα από αίτημα του Άσαντ και ύστερα από την έγκριση της ρωσικής βουλής είναι η τρομοκρατία. 

«Εμείς μαχόμαστε κατά της τρομοκρατίας. Η διεθνής συμμαχία κάνει ό,τι η Ρωσία. Κάποιοι παρουσιάζουν ότι η Ρωσία προσπαθεί να υπερασπιστεί το καθεστώς Άσαντ», ενώ δεν είναι έτσι, εξήγησε ο Ρώσος υπουργός και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει μετάβαση της εξουσίας έπειτα από αμοιβαία συναίνεση.

Σχετικά με την φημολογούμενη επίθεση κατά ανταρτών εκπαιδευμένων της CIA, διέψευσε τις πληροφορίες, παραπέμποντας στην προπαγάνδα του Τύπου και δηλώνοντας πως «πολλά έχουν ειπωθεί ακόμα και για την ουκρανική κρίση από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα που παρουσίαζαν εικόνες από το Ιράκ και μετά ζήτησαν συγγνώμη».

Ερωτηθείς για δεύτερη φορά για τους ακριβείς στόχους των επιδρομών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης ο οποίος «εξήγησε τι επλήγη: στρατηγεία, αποθήκες πυρομαχικών και τίποτα άλλο».

Την ίδια ώρα, δήλωσε πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία δεν αποτελεί τακτική για να στραφεί η προσοχή μακριά από την Ουκρανία.

Όσο για τα μέλη του Ελευθέρου Συριακού, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πως δεν θεωρούνται από τη Ρωσία τρομοκράτες, αντιθέτως είπε: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να ανήκουν στο πολιτικό σύστημα της Συρίας».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως για τη Ρωσία οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι όσες έχουν αναγνωριστεί κατ’αυτό τον τρόπο από το συμβούλιο ασφαλείας και τη ρωσική δικαιοσύνη, ενώ πρόσθεσε ότι «περιέργως το ΙΚ δεν είχε αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση. Εχθές στην ομιλία μου υπενθύμισα ότι πρέπει να κατατάξουμε το ΙΚ ως τρομοκρατική οργάνωση στο συμβούλιο ασφαλείας».

Όσο για τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σχετικά με την επέκταση της επιχείρησης της Ρωσίας και σε ιρακινά εδάφη, ο Λαβρόφ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επεκτείνει τις επιδρομές στο Ιράκ, τονίζοντας: «Δεν μας έχουν καλέσει να το κάνουμε και δε βομβαρδίζουμε αν δεν μας καλέσουν να το κάνουμε, είμαστε καλοί άνθρωποι».

Παρ’όλα αυτά, νωρίτερα υπήρξαν αναφορές σχετικά με την πρόθεση της Ρωσίας να δράσει και στο Ιράκ κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με τον Ιρακινό πρωθυπουργό να δηλώνει θετικός για την προοπτική αυτή. 

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε για την απειλή του ΙΚ, εξηγώντας πως οι τζιχαντιστές χτίζουν ένα χαλιφάτο, δεν επιτίθενται μόνο. 

«Καταλαμβάνουν εδάφη για τη δημιουργία του χαλιφάτου. Έχουν δικό τους χρηματοοικονομικό σύστημα. Η ιδεολογία τους είναι επικίνδυνη. Θέλουν να χτίσουν ένα χαλιφάτο από την Πορτογαλία ως το Πακιστάν. Η τρομοκρατία πρέπει να είναι στόχος», πρόσθεσε. 

Όσο για την κριτική των ΗΠΑ για τη δράση της Ρωσίας δήλωσε πως η Αμερική έχει «βάλει βενζίνη σε πολλές φωτιές στην περιοχή», τονίζοντας πως η δράση της ρωσικής κυβέρνησης είναι σε συντονισμό με το διεθνές δίκαιο. 

Ενώ ολοκληρώνοντας την συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λαβρόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε: «Να γράφετε την αλήθεια, μόνο την αλήθεια τίποτα άλλο από την αλήθεια!».