Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Γερμανία: Σήμερα η Μέρκελ ανανεώνει την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία



Σχεδόν έξι μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές, η ατμομηχανή της Ευρωζώνης βάζει μπρoς τις μηχανές με την Άνγκελα Μέρκελ να ανανεώνει για τέταρτη-και τελευταία -φορά την θητεία της στην Καγκελαρία. 

Σήμερα στις 10 ώρα Ελλάδος, θα ξεκινήσει η συνεδρίαση για πρώτη φορά της νέας ομοσπονδιακής βουλής «Bundestag» , όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την επανεκλογή της frau Μέρκελ στο εν λόγω αξίωμα.

Για την επανεκλογή της απαιτούνται 355 ψήφοι σε σύνολο 709. Αν ληφθεί υπόψη ότι, τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στο νέο «μεγάλο συνασπισμό» (Groko), δηλαδή, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Βαυαροί εταίροι τους,το CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν 399 ψήφους, η επανεκλογή της Μέρκελ θεωρείται βέβαιη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. 

Στο νέο «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας τρία είναι τα πρόσωπα κλειδιά εκτός από τη Μέρκελ: ο υπουργός Εσωτερικών- Βαυαρός πρωθυπουργός, Χορστ Ζεεχόφερ, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Υγείας, σκληρός επικριτής της Μέρκελ από το ίδιο της το κόμμα, Γενς Σπαν. Αυτή θα είναι η ισχυρή τριάδα του Groko .Το κόμμα της Μέρκελ θα έχει έξι υπουργούς όσους και οι Σοσιαλδημοκράτες ενώ το βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών,CSU, τρεις υπουργούς.   
   
Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά θέματα, η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας εξαίρει  την αναγκαιότητα μιας μεγαλύτερης σύγκλισης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Για το μέλλον της Ευρωζώνης η καγκελάριος επισήμανε πως το ζητούμενο τώρα που ξεπεράστηκε η ευρωκρίση, που σε όλα τα κράτη σημειώνεται ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης είναι η σταθεροποίηση της. 

Το πρώτο ταξίδι της Μέρκελ θα είναι μαζί με το νέο υπουργό Οικονομικών, τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σόλτς, στο Παρίσι για να συζητήσουν με τη γαλλική κυβέρνηση τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. 

Η καγκελάριος κατέστησε όμως σαφές πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο. Κάθε κράτος μέλος φέρει μόνο του την ευθύνη για τα χρέη του, έχει δηλώσει. 

Ο Όλαφ Σόλτς έχει ήδη διαβεβαιώσει πως θα συνεχίσει την πολιτική σταθερότητας του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η μεγάλη πρόκληση της νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού θα είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θέμα το οποίο εκμεταλλεύτηκε δεόντως προεκλογικά το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) για να ανεβάσει τα ποσοστά του. Για την προσφυγική κρίση η νέα κυβέρνηση συμφώνησε να θέσει όριο στις οικογενειακές επανενώσεις τις 1.000 τον μήνα, περιορίζοντας συνολικά τον αριθμό των αιτούντων άσυλο σε 180.000 με 220.000 τον χρόνο. 

Στο υπουργείο Άμυνας,όπου παραμένει το πρωτοκλασάτο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπάρχει δέσμευση για τη δαπάνη επιπλέον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η Γερμανία να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις. 

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει κυρίως στο βασικό ερώτημα που αφορά τη νέα και τελευταία θητεία της Μέρκελ - αν, δηλαδή, μπορεί να επανεφεύρει τον εαυτό της.Η εικόνα της ήρεμης δύναμης έχει ξεθωριάσει τους τελευταίους μήνες μετά το χειρότερο ποσοστό που έλαβε ποτέ τo CDU στις εκλογές, τον περασμένο Σεπτέμβριο (33%) παρά το γεγονός ότι βγήκε πρώτο. Το βαρύ τίμημα που πλήρωσε το κόμμα δεν είναι κάτι που έχει ξεπεραστεί από αρκετά στελέχη του CDU. Για τον λόγο αυτό η Μέρκελ επέλεξε τον Γενς Σπαν, έναν εκ των βασικών της εσωκομματικών αντιπάλων για τη θέση του υπουργού Υγείας.

Σε ο,τι αφορά τη σύνθεση της νέας της κυβέρνησης: μόνο 6 από τους 15 υπουργούς είναι γυναίκες, κανένας δεν ανήκει σε κάποια εθνική μειονότητα και μόνο ένας προέρχεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία.

Ο Όλαφ Σολτς στην πρώτη γραμμή

Ο Όλαφ Σολτς, ο νέος υπουργός Οικονομικών, διετέλεσε Υπουργός Εργασίας, την περίοδο που καγκελάριος ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και είχε υποστηρίξει την πολιτική της «ατζέντας 2010». 

Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, αντικαθιστά τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δεν θα συμμετέχει πλέον στο υπουργικό συμβούλιο. Η αντικατάσταση του  Γκάμπριελ δεν είναι τόσο έκφραση της θέλησης του κόμματος για ανανέωση όσο της δυσαρέσκειας της κομματικής ηγεσίας για το πρόσωπό του. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει η νυν Υπουργός Οικογένειας, Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος του SPD , ενώ το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο κεντρώος Χουμπέρτους Χάιλ, πρώην γενικός γραμματέας του SPD. Έκπληξη προκάλεσε η ανάδειξη δύο γυναικών σε υπουργικές θέσεις.Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει η πρώην Υπουργός Έρευνας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Σβένγια Σούλτσε, ενώ το Υπουργείο Οικογένειας η Φραντσίσκα Γκίφαϊ, νυν δήμαρχος της περιοχής Νοϊκέλν του Βερολίνου.