Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Γερμανία: Πίστη στον ISIS είχε ορκιστεί ο βομβιστής στο Άνσμπαχ



Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε έξω από το χώρο όπου φιλοξενείτο ένα μουσικό φεστιβάλ, στην πόλη Άνσμπαχ της Γερμανίας, μετέδωσε το "πρακτορείο" Amaq που πρόσκειται στους ακραίους τζιχανιστές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το ΙΚ ανέφερε ότι ο 27χρονος δράστης ήταν ένας από τους "στρατιώτες" του.

"Εκτέλεσε την επιχείρηση ανταποκρινομενος στις εκκλήσεις για να μπουν στο στόχαστρο οι χώρες του συνασπισμού που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος", πρόσθεσε το Amaq.

Πίστη στον ISIS είχε ορκιστεί ο βομβιστής - καμικάζι

Προηγουμένως, ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιοάκιμ Χέρμαν δήλωσε πως βίντεο στα αραβικά που βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του Σύρου ο οποίος ανατινάχθηκε στην πόλη Άνσμπαχ δείχνει ότι ήταν τρομοκρατική επίθεση.

"Μια προσωρινή μετάφραση από διερμηνέα δείχνει πως ανακοινώνει ευθέως, εξ ονόματος του Αλλάχ, και δηλώνει την υποταγή του στον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, έναν διάσημο ισλαμιστή ηγέτη, μια πράξη εκδίκησης κατά των Γερμανών επειδή παρεμβάλλονται στον δρόμο του ισλάμ", είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χέρμαν πρόσθεσε: "Νομίζω πως έπειτα από αυτό το βίντεο δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίθεση ήταν μία τρομοκρατική ενέργεια με ισλαμιστικό υπόβαθρο".

To χρονικό

Ως «γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» περιέγραψε νωρίτερα την έκρηξη στο Άνσμπαχ ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

Ο κ. Χέρμαν δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «πρέπει να δούμε ότι μεταξύ των πολλών προσφύγων με τη θλιβερή μοίρα έρχονται και άνθρωποι στη χώρα μας ή έχουν έρθει ήδη, οι οποίοι αποτελούν έναν πραγματικό κίνδυνο για τη χώρα μας». Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πρέπει να χαράξουμε «συνεπείς νέους δρόμους», τόνισε.

Για «ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» κάνει λόγο και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας Βίνφριντ Μπάουσμπακ, μετά τον υπουργό Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν, αναφερόμενος στην χθεσινοβραδινή έκρηξη έξω από συναυλιακό χώρο στο 'Ανσμπαχ. «Η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει φθάσει στην Γερμανία», έγραψε νωρίτερα σήμερα στην σελίδα του στο Facebook.

Ο κ. Μπάουσμπακ ζήτησε ακόμη να προσαρμοστεί το «δημοκρατικό και ελεύθερο Κράτος Δικαίου» της Γερμανίας, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας και να βελτιωθούν οι δυνατότητες έρευνας και ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Τόνισε δε την ανάγκη να επανεξεταστεί το πλαίσιο που τίθεται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και να αναθεωρηθεί η νομοθεσία που αφορά το δικαίωμα παραμονής στην Γερμανία.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος μακελειού και ο Ελληνας ήρωας

Πολλά στοιχεία για την έκρηξη στο 'Ανσμπαχ, την οποία προκάλεσε 27χρονος Σύρος πρόσφυγας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 12 ατόμων, δεν υπάρχουν ακόμα.

Ο δράστης πάντως ήταν άτομο το οποίο βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση.

Προφανώς ήθελε να πυροδοτήσει την βόμβα με τα αιχμηρά μεταλλικά μέρη, την οποία είχε στο σακίδιό του, στο μουσικό φεστιβάλ του 'Ανσμπαχ της Βαυαρίας που είχε 2.500 επισκέπτες.

Τρόμο-χτύπημα στο Άνσμπαχ: Νεκρός ο Σύρος καμικάζι – 12 τραυματίες

Πριν από δύο χρόνια ο 27χρονος Σύρος που σκόρπισε τον τρόμο στην πόλη του Άνσμπαχ, 150 χιλιόμετρα από το Μόναχο, είχε ζητήσει άσυλο από τις γερμανικές αρχές που όμως απορρίφθηκε.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο βομβιστής, που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, ανατινάχτηκε σε μπαρ της πόλης. Ο ίδιος σκοτώθηκε, ενώ 12 θαμώνες τραυματίστηκαν, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα.

Γερμανικά μέσα μεταδίδουν ότι ο Σύρος είχε στόχο παρακείμενο συναυλιακό χώρο που ήταν κατάμεστος από θεατές.

Την ταυτότητα του δράστη έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιοαχίμ Χέρμαν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό, αν ο δράστης ήθελε με τον τρόπο αυτό να αυτοκτονήσει ή ήθελε να οδηγήσει στον θάνατο και άλλους ανθρώπους. Ο Χέρμαν είπε ότι ο νεαρός άντρας είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας προηγουμένως.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι ο νεκρός Σύρος έμενε σε κατάλυμα του Άνσμπαχ, ενώ σημείωσε ότι προφανώς δεν του είχε επιτραπεί η είσοδος στο φεστιβάλ της Άνσμπαχ λίγο πριν από την έκρηξη.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να πρόκειται για εξτρεμιστή, όμως δεν υπάρχει κάποια χειροπιαστή απόδειξη».

Από την στιγμή της έκρηξης στην περιοχή έχουν σπεύσει η αστυνομία, αλλά και ειδικά κλιμάκιά της, ενώ η περιοχή «χτενίζεται» από ελικόπτερο και το κέντρο της πόλης είναι αποκλεισμένο.

Παράλληλα τα πυροσβεστικά συνεχίζουν την προσπάθεια για κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε.

Η έκρηξη στην πόλη Άνσμπαχ οδήγησε στην αναγκαστική εκκένωση ενός παραπλήσιου φεστιβάλ μουσικής το οποίο παρακολουθούσαν 2.000 άτομα.

Είναι το τέταρτο επεισόδιο βίας στη Γερμανία σε μια εβδομάδα και ξετυλίχθηκε ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ μετά από την εκτέλεση 9 ατόμων από έναν 18χρονο Ιρανογερμανό οπλοφόρο στο Μόναχο την Παρασκευή.

Νωρίτερα χθες, ένας 21χρονος Σύρος πρόσφυγας συνελήφθη αφού σκότωσε μια έγκυο με μασέτα στο Ρόιτλινγκεν, κοντά στη Στουτγάρδη.

Την περασμένη Δευτέρα (18/7), ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν χρησιμοποίησε τσεκούρι για να τραυματίσει πέντε άτομα κοντά στο Βίρτσμπουργκ, στη νότια Γερμανία επίσης, προτού σκοτωθεί από τα πυρά αστυνομικών.