Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γερμανία: Λήξη συναγερμού για βόμβα στο δημαρχείο πόλης που είπε «όχι» σε ομιλία υπουργού του Ερντογάν



Η γερμανική αστυνομία δεν βρήκε κανένα ύποπτο αντικείμενο στο δημαρχείο του Γκάγκεναου, το οποίο δέχθηκε απειλή για τοποθέτηση βόμβας μετά την απαγόρευση μιας συνάντησης που είχε σκοπό να προωθήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του τούρκου προέδρου.

«Σήμερα γύρω στις 07:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) λάβαμε ένα απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας και ο καλών ανέφερε ότι κίνητρο ήταν η ακύρωση χθες της εκδήλωσης με τον τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης» Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε ο Ντίτερ Σπάναγκελ, αξιωματούχος του δημαρχείου της πόλης αυτής που βρίσκεται στη δυτική Γερμανία.

Το κτίριο εκκενώθηκε και η αστυνομία το ερεύνησε για περισσότερες από τρεις ώρες προτού ανακοινώσει ότι επρόκειτο για φάρσα: «Έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους, δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο».

Οι αστυνομικοί δεν διαθέτουν για την ώρα «καμία ένδειξη για την ταυτότητα του προσώπου που τηλεφώνησε», σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας.

Ο δήμος του Γκάγκεναου ανακάλεσε την άδεια που είχε δοθεί στην Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (UETD) για να πραγματοποιήσει χθες βράδυ προεκλογική συγκέντρωση με τον τούρκο υπουργό, εκτιμώντας πως ούτε η αίθουσα ούτε ο χώρος στάθμευσης ούτε οι οδοί πρόσβασης στο σημείο μπορούσαν να δεχθούν σημαντική συρροή επισκεπτών.

Ο υπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι δεν θα μεταβεί στη Γερμανία, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Χάικο Μαας.

Παράλληλα, ο δήμος της Κολωνίας (δυτική Γερμανία) ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση μιας συγκέντρωσης της UETD, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, με τον τούρκο υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, στην αίθουσα ενός δημοτικού διαμερίσματος της περιοχής.

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ωστόσο σήμερα ότι θα μεταβεί στη Γερμανία την Κυριακή.

«Φαίνεται πως ακυρώνουν τις εκδηλώσεις μας, τις συγκεντρώσεις μας εκεί. Την Κυριακή, θα πάω παρόλα αυτά στη Γερμανία», δήλωσε ο Ζεϊμπεκτσί, σύμφωνα με το τουρκικό φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο τούρκος υπουργός Οικονομίας δεν έδωσε διευκρινίσεις για το κυριακάτικο πρόγραμμά του, αλλά απηύθυνε μήνυμα προς τις γερμανικές αρχές: «Αν δεν δώσουν άδεια, θα πάω από καφενείο σε καφενείο, από σπίτι σε σπίτι», είπε.

Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, ο τούρκος υπουργός Οικονομίας αναμένεται να συμμετάσχει το απόγευμα της Κυριακής σε μια συνάντηση στο Λεβερκούζεν, η οποία επισήμως είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μουσικού Οζάι Γκιονλιούμ.

Σύμφωνα ωστόσο με την ιστοσελίδα της επαρχιακής εφημερίδας Express, ο Ζεϊμπεκτσί αναμένεται στη συνέχεια να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση στο Φρέχεν, κοντά στην Κολωνία.