Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γερμανία: Καταζητείται 89χρονη αρνήτρια του Ολοκαυτώματος



Την αποκαλούν «γιαγιά ναζί» (Nazi Oma). Ο λόγος για την 89χρονη Ούρσουλα Χάβερμπεκ, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες αρνείται συστηματικά το Ολοκαύτωμα, κάτι που στη Γερμανίαδιώκεται ποινικά. Η Ούρσουλα Χάβερμπεκ είναι έτσι παλιά γνώριμη των γερμανικών δικαστικών αρχών μιας και έχει οδηγηθεί επανειλημμένως στις δικαστικές αίθουσες. Παρά το ότι τις έχουν επιβληθεί πολλές ποινές, κατάφερνε πάντα να μένει εκτός φυλακής μέσω διάφορων δικονομικών χειρισμών.

Τελευταία φορά οδηγήθηκε στο εφετείο του Ντέτμολντ πριν από μερικούς μήνες, όπου της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών για συστηματική υποκίνηση του λαού σε μίσος μέσα από τη συστηματική άρνηση του Ολοκαυτώματος και της μαζικής θανάτωσης έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταξύ 1941 και 1945. Ωστόσο αν και αυτή τη φορά η 89χρονη θα έπρεπε να εκτίσει κανονικά την ποινή της, η ίδια δεν εμφανίστηκε ποτέ ως όφειλε στη φυλακή του Μπίλεφελντ την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή για το Άουσβιτς.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της διεθνούς επιτροπής Κρίστοφ Χόιμπνερ, όλοι ελπίζουν ότι ήδη έχουν αρχίσει να την καταζητούν επειγόντως οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Westfalen-Βlatt αναφέρεται μάλιστα ότι εδώ και μέρες το διαμέρισμά της στη μικρή πόλη Φλότο της κεντρικής Γερμανίας φαίνεται άδειο και το γραμματοκιβώτιο στην είσοδο γεμάτο από αλληλογραφία.

Εμμονή στην άρνηση του Ολοκαυτώματος

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η επί χρόνια εμμονική στάση της και το ότι κατ´ επανάληψη αρνείται τις φρικαλέες πράξεις των ναζί κατά των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μάλιστα η ίδια και ενώπιον δικαστών είχε χαρακτηρίσει το Ολοκαύτωμα ως «ψέμα» ενώ χαρακτήριζε τα στρατόπεδα του θανάτου ως απλά «στρατόπεδα εργασίας».

Η Χάβερμπεκ μαζί με τον σύζυγό της Βέρνερ Γκέοργκ Χάβερμπεκ, ο οποίος ήταν ενεργό μέλος στο ναζιστικό κόμμα, είχαν ανοίξει μάλιστα κατά τη δεκαετία του ´60 ένα κέντρο ακροδεξιάς εκπαίδευσης, το «Collegium Humanum» όπως το αποκαλούσαν. Το συγκεκριμένο κέντρο αποτελούσε τόπο συνάντησης νεοναζί και αρνητών του Ολοκαυτώματος από όλη τη Γερμανία. To κέντρο αυτό έκλεισε το 2008 μετά από απόφαση του τότε υπουργού Eσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Ούρσουλα Χάμπερμπεκ αρθρογραφούσε επίσης τακτικά στο ακροδεξιό περιοδικό «Φωνή του Ράιχ» (Stimme des Reiches), υποστηρίζοντας με σθένος ότι το Ολοκαύτωμα δεν έγινε ποτέ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία η άρνηση του Ολοκαυτώματος αποτελεί αξιόποινη πράξη, ενώ η ποινή φυλάκισης που προβλέπεται μπορεί να φτάσει έως και τα πέντε χρόνια.