Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 -

Γερμανία για τα Eurofighter: «Αν τα ζητήσει η Τουρκία υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται»Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Χέμπεστραϊτ αναφέρθηκε -ενόψει της συνάντηση του Όλαφ Σολτς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- στη θέση του Βερολίνου σχετικά με το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αγοράσει 40 πολεμικά αεροσκάφη «Eurofighter».

Σύμφωνα με τον Χέμπεστραϊτ, αν τεθεί τέτοιο αίτημα από την τουρκική πλευρά, υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται στη Γερμανία για τις εξαγωγές όπλων, η οποία θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση αυτήν.

Για τη συγκεκριμένη διαδικασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι εξαγωγές όπλων πρέπει να εγκριθούν από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, οι συνεδριάσεις του οποίου είναι απόρρητες. Στη συνέχεια ενημερώνει για τις αποφάσεις του την Ομοσπονδιακή Βουλή.

Ερωτηθείς, εάν στην απόφαση παίζει κάποιο ρόλο το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι εξαγωγές όπλων εξετάζονται κάθε φορά σαν αυτόνομες περιπτώσεις, ενώ η διαδικασία είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις, χωρίς αποκλίσεις.