Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 -
Ελαφριά βροχή

4 °C

Σήμερα, 22. Ιανουαρίου 2022

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιες σε διαδήλωση κοντά στο τείχος με το ΙσραήλΧιλιάδες Παλαιστίνιες διαδήλωσαν την Τρίτη κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από την επικράτεια του Ισραήλ. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε πορεία γυναικών στην περιοχή από την έναρξη των κινητοποιήσεων στον θύλακα, πριν από τρεις μήνες.

Από τα τέλη του Μαρτίου ο θύλακας έχει μετατραπεί σε πεδίο διαδηλώσεων εναντίον του ισραηλινού αποκλεισμού και υπέρ του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν μετά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο το 1948.

Διαδηλώτριες, πολλές εκ των οποίων είχαν μαζί τους τα παιδιά τους, έφθασαν έως και 50 μέτρα από το τείχος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Κάποιες έφθασαν μέχρι το τείχος, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στον θύλακα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως 17 άτομα τραυματίστηκαν από σφαίρες του ισραηλινού στρατού.

«Ήρθα για να ολοκληρώσω την πορεία που άρχισε η κόρη μου» ανέφερε η 43χρονη Ριμ Αμπού Ιρμάνα, κρατώντας ένα πορτρέτο της κόρης της, της 15χρονης Ουάσαλ, η οποία σκοτώθηκε από σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη τη 14η Μαΐου. -«Αυτές οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να υπερασπιζόμαστε τα εδάφη μας και τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε, κρατώντας τον μικρό της γιο από το χέρι.

Από την έναρξη των διαδηλώσεων στη Γάζα, την 30ή Μαρτίου, τουλάχιστον 138 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά. Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν τη 14η Μαΐου, την ημέρα που οι ΗΠΑ μετέφεραν την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όταν έχασαν τη ζωή τους 62 Παλαιστίνιοι.