Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Γάλλος πρωθυπουργός για"κίτρινα γιλέκα": Οι εικόνες που είδαμε είναι απίστευτα σοκαριστικές



Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, επισκέφθηκε το βράδυ του Σαββάτου μια βάση της Γαλλικής Αστυνομίας, όπου καταδίκασε τα «απίστευτα σοκαριστικά» βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι.

«Οι εικόνες που είδαμε είναι απίστευτα σοκαριστικές. Και αυτές οι εικόνες δεν είναι τίποτε σε σύγκριση με αυτό που βιώσατε. Δεν αντανακλούν την πίεση που υποστήκατε», είπε ο Φιλίπ, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν η κατάσταση να εκτραχυνθεί ακόμη περισσότερο στη γαλλική πρωτεύουσα, πράγμα για το οποίο «θέλω πολύ ειλικρινά να σας ευχαριστήσω».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης έκανε αυτές τις δηλώσεις απευθυνόμενος σε αστυνομικούς στις εγκαταστάσεις της λεωφόρου Μπεσιέρ (17ο διαμέρισμα του Παρισίου).

«Όσοι από εσάς ήσασταν στην πρώτη γραμμή προετοιμαστήκατε, εξοπλιστήκατε, οργανωθήκατε για να πάτε σε μια σύγκρουση υπό τις δυσκολότερες και σκληρότερες συνθήκες», συνέχισε ο Φιλίπ, σχολιάζοντας ότι οι 287 προσαγωγές που ανακοινώθηκαν είναι «σχεδόν ρεκόρ».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας συνοδευόταν από τον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, καθώς και τον υφυπουργό του, Λοράν Νινέζ.

«Ήρθαμε για να σας πούμε ευχαριστώ. Αυτό είναι σύντομο να ειπωθεί, αλλά είναι σημαντικό να ειπωθεί. Και δεν θα είναι ποτέ πιο σαφές τι σκεφτόμαστε γι' αυτό που κάνατε σήμερα», είπε και συμπλήρωσε «Chapeau» («μπράβο», ή  αλλιώς «σας βγάζω το καπέλο»).

Αυτοκίνητα, καταστήματα και εστιατόρια υπέστησαν καταστροφές, λεηλατήθηκαν, πυρπολήθηκαν, ενώ από τη συνοικία Οπερά ως τη λεωφόρο Φος, περνώντας από την οδό Ριβολί, εκτυλίχθηκαν σκηνές που παρέπεμπαν σε... αντάρτικο πόλης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνοδο του κόστους των καυσίμων και του κόστους ζωής στη Γαλλία.

Παραπάνω από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 14 αστυνομικοί.