Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Γαλλία: Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σοσιαλιστές



Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σοσιαλιστές στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών προκειμένου να επιλέξουν μεταξύ επτά υποψηφίων.

Από τον πρώτο γύρο οι δύο Σοσιαλιστές που θα επικρατήσουν,θα κονταροχτυπηθούν στον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών, στις 29 Ιανουαρίου. 

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, συνολικά 7.530 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν σήμερα στη Γαλλία και η συμμετοχή θα κοστίζει ένα ευρώ.

Ο νικητής πάντως θα αναλάβει το δύσκολο έργο της συσπείρωσης μιας κατακερματισμένης Αριστεράς με τους υποψήφιους της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να έρχονται πρώτοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις. 
 
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία η μάχη στις 23 Απριλίου (πρώτος γύρος) και τις 7 Μαρτίου ( δεύτερος γύρος) θα κριθεί μεταξύ του συντηρητικού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν και της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. 
 
Στο επιτελείο των Σοσιαλιστών, οι τρεις υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν είναι : ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος έβαλε υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος μετά την ανακοίνωση του Φρανσουά Ολάντ ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, και δύο πρώην υπουργοί που δεν έχουν σταματήσει να επικρίνουν την πολιτική που ακολουθείται από το 2014: ο Μπενουά Χαμόν και ο Αρνό Μοντεμπούργκ. 

Υπάρχει κι ένας άλλος πρώην υπουργός, Βενσέν Πεγιόν, το όνομα του οποίου δεν "ακούγεται" αν και η ομάδα του προειδοποιεί για μία έκπληξη στην κάλπη. 

Για τους αναλυτές, ο παράγοντας που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη σημερινή ψηφοφορία είναι η συμμετοχή αλλά και η απόδοση των δύο στελεχών των Σοσιαλιστών: του Εμανουέλ Μακρόν, που θεωρητικά ανήκει στην πιο δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών και του επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν που κατακτούν την τρίτη και τέταρτη θέση στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.