Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022 -

Φρουροί της Επανάστασης: ΗΠΑ και Ισραήλ θα λάβουν ολέθρια απάντησηΟ υπαρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν προειδοποίησε σήμερα τους ηγέτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να περιμένουν μια «ολέθρια» απάντηση από την Τεχεράνη, κατηγορώντας τους για ανάμειξη στην επίθεση στην στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ το Σάββατο.

«Έχετε δει και στο παρελθόν την εκδίκησή μας (...) θα δείτε ότι η απάντησή μας θα είναι συντριπτική και ολέθρια και θα μετανιώσετε γι' αυτό που κάνατε», δήλωσε ο Χοσεΐν Σαλαμί σε ομιλία που εκφώνησε στην κηδεία των θυμάτων της επίθεσης αυτής, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της νοτιοδυτικής πόλης Αχβάζ για να τιμήσουν τα θύματα της επίθεσης του Σαββάτου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, οι 12 από τους οποίους μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πολλοί από τους παρευρισκόμενους στην κηδεία φώναζαν: «θάνατος στο Ισραήλ και την Αμερική».

Τα φέρετρα, καλυμμένα με την σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τα μετέφεραν στις πλάτες τους άνθρωποι από το πλήθος που παρευρισκόταν στην κηδεία. Πολλοί κρατούσαν επίσης φωτογραφίες ενός αγοριού τεσσάρων ετών που σκοτώθηκε από την επίθεση αυτή, μια από τις χειρότερες που έχει δεχθεί ποτέ η πιο ισχυρή στρατιωτική αυτή δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Τέσσερις άνδρες άνοιξαν πυρ σε εξέδρα θεατών στην Αχβάζ, όπου είχαν συγκεντρωθεί Ιρανοί αξιωματούχοι για να παρακολουθήσουν ετήσια στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο από την έναρξη του πολέμου της Ισλαμικής Δημοκρατίας με το Ιράκ του 1980-88.

Στρατιώτες είχαν πέσει στο έδαφος και προχωρούσαν έρποντας για να αποφύγουν τις σφαίρες, ενώ γυναίκες και παιδιά έτρεχαν να σωθούν.

Οι υψηλόβαθμοι Ιρανοί ηγέτες έχουν ήδη κατηγορήσει τους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο για το λουτρό αυτό αίματος που κατάφερε πλήγμα στην καρδιά του ιρανικού στερεώματος της ασφάλειας.

Οι ιρανικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει μεγάλο τμήμα ενός δικτύου υπόπτων σε σχέση με την επίθεση στην Αχβάζ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, επικαλούμενο τις δηλώσεις του υπουργού των Υπηρεσιών Πληροφοριών του Ιράν.

«Θα εντοπίσουμε όλους τους τρομοκράτες που συνδέονται με την επίθεση αυτή (...) Ένα μεγάλο μέρος αυτού του δικτύου (τρομοκρατών) έχει ήδη συλληφθεί», δήλωσε ο υπουργός Μαχμούντ Αλαβί στο περιθώριο της κηδείας των θυμάτων της επίθεσης στην Αχβάζ.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν, ότι η σύνοδος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) δεν ανταποκρίθηκε θετικά στις αξιώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ότι το «αμερικανικό όνειρο» για μηδενισμό των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου δεν θα γίνει πραγματικότητα.

«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μηδενίσουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου έστω για έναν μήνα, αλλά αυτό το όνειρο δεν θα γίνει πραγματικότητα», σημείωσε ο Μπιζάν Ζανγκανέχ.