Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Φόβοι για πάνω από 100 νεκρούς: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες από την φωτιά στο Λονδίνο



Στους 17 έχουν φτάσει επισήμως οι καταγεγραμμένοι νεκροί από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στον πύργο διαμερισμάτων Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο, όμως άπαντες έχουν αρχίσει να παραδέχονται ότι οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί κάποιοι από τους αγνοούμενους είναι μηδαμινές.

Πρώτ' απ' όλα η αστυνομία διαρρέει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένας από τους ενοίκους των τριών τελευταίων ορόφων δεν κατάφερε να σωθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Mail, εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 100. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα βρουν οι πυροσβέστες στα διαμερίσματα του πύργου όταν αρχίσουν να τα ανοίγουν, καθώς μέχρι στιγμής η πρόσβαση δεν ήταν εφικτή εξαιτίας του γεγονότος ότι η φωτιά έκαιγε επί 24 ώρες. 

Τις παραπάνω προβλέψεις έρχονται να υποστηρίξουν οι πληροφορίες για πολλούς αγνοούμενους, τη στιγμή μάλιστα που αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στον φλεγόμενο πύργο, ενώ μερικοί από αυτούς πήδηξαν από τα παράθυρα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

«Δυστυχώς, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι 17 άνθρωποι απεβίωσαν» δήλωσε ο Στιούαρτ Κούντι, διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προσωρινό απολογισμό.

Ο Κούντι διευκρίνισε επιπλέον ότι ειδική ομάδα θα επιχειρήσει να «ασφαλίσει το κτίριο» ώστε να επιτρέψει στα μέλη των συνεργείων διάσωσης και σε ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους να προχωρήσουν στους ορόφους, εντός των διαμερισμάτων, κατά την αναζήτηση των αγνοουμένων.

Ωστόσο η επικεφαλής των πυροσβεστών Ντάνι Κότον δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας. «Θα ήταν θαύμα να βρούμε επιζώντες» προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι οι έρευνες ενδεχομένως θα διαρκέσουν εβδομάδες.

Ολόκληρες οικογένειες δεν έχουν καν δώσει σημεία ζωής, ενώ βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δεκάδες ανθρώπους που αγνοούνται.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες των ανθρώπων τους, προκειμένου, ει δυνατόν, να εντοπιστούν σε κάποιο νοσοκομείο ή ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και αδυνατούν να δηλώσουν ακόμη και το όνομά τους.

Η 13χρονη Μιέρνα, η 10χρονη Ζαϊνάμπ, και η 3χρονη Φατιμά Σουκαΐρ αγνοούνται μαζί με τη μητέρα τους Νάντια, τον πατέρα τους Μπασέμ και τη γιαγιά τους Σίρα.

Ο μικρός Ισαάκ Σαβό αγνοείται από τη στιγμή που το διαμέρισμα της οικογένειάς του στον 18ο όροφο τυλίχτηκε στις φλόγες. Εικάζεται πως έχασε τις αισθήσεις του από τους καπνούς.

Ο Μαχάντ Εγκάλ κατάφερε να διασωθεί, αλλά περιέγραψε εικόνες με γονείς να πετούν τα παιδιά τους από τα παράθυρα ή άλλους ανθρώπους να πηδούν στο κενό για να γλιτώσουν, οι οποίες θα παραμείνουν ως εφιάλτες για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η Τζέσικα Ουρμπάνο είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους. Ο ξάδερφός της προσπαθεί να την εντοπίσει...

Η Μάριεμ Ελγκαχρί αναζητείται από τους ανθρώπους της. Βρισκόταν στον 19ο όροφο...

Ο Σαλάχ Σεμπιουνί, 45 ετών, κατάφερε να βγει εγκαίρως από το κτίριο. Περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μύριζε «το πλαστικό που καιγόταν» και κατήγγειλε μια χαμηλού κόστους ανακαίνιση: «Έμοιαζε με μέταλλο. Πίστευα ότι έκαναν καλή δουλειά. Ήταν, ωστόσο, πλαστικό».

Η 32χρονη Εντί Εστού βγήκε από το διαμέρισμά της, κοντά στην πολυκατοικία, με τις πιτζάμες. Είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε κατοίκους του κτιρίου που καιγόταν να φωνάζουν για βοήθεια κι έβλεπε τις φλόγες και τους καπνούς να καλύπτουν το κτίριο. «Ήταν φρικτό, φρικτό. Τους βλέπαμε να πεθαίνουν, πώς να το ξεχάσουμε αυτό;».

Σε κατάσταση σοκ ο άντρας από το διαμέρισμα του οποίου ξεκίνησε η φωτιά

Σύμφωνα με μαρτυρίες από ενοίκους διπλανών διαμερισμάτων, η φωτιά ξέσπασε στο σπίτι του Μπεχαϊλού Κεμπέντε, ενός ταξιτζή από την Αιθιοπία, στον 4ο όροφο του 24ώροφου κτιρίου. Ο μετανάστης από την αφρικανική χώρα χτύπησε τα ξημερώματα την πόρτα της γειτόνισσάς τους, στο διαμέρισμα 14 (ο ίδιος βρισκόταν στο 16) και της είπε ότι έχει αρπάξει φωτιά το ψυγείο του.

«Ήταν ακριβώς 12:50 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η φωτιά ήταν στην κουζίνα του και ήταν μικρή. Μπορούσα να τη διακρίνω, διότι η εξώπορτα ήταν ανοιχτή», δήλωσε η 41χρονη Μάριαν Άνταμ, η οποία φέρεται στις 12:54 να κάλεσε την Πυροσβεστική.

Το συγκλονιστικό είναι ότι τα πρώτα συνεργεία της Πυροσβεστικής έφτασαν μόλις έξι λεπτά μετά την κλήση που δέχθηκαν. Παρόλα αυτά, σε 15 λεπτά η φωτιά είχε εξαπλωθεί και σε 30 λεπτά, είχε τυλίξει ολόκληρο το κτίριο, εγκλωβίζοντας δεκάδες ανθρώπους που είτε κοιμόντουσαν, είτε δεν πρόλαβαν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, ενισχύεται το σενάριο που θέλει ως βασικό αίτιο της ανυπολόγιστης αυτής τραγωδίας, να είναι το υλικό που τοποθετήθηκε σε πρόσφατη ανακαίνιση της πολυκατοικίας, καθώς η αρχική εστία της φωτιάς ήταν πολύ μικρή και δεν δικαιολογείται η ταχύτητα με την οποία επεκτάθηκε σε όλο το κτίριο.

Όπως μεταδίδει το BBC, εμπεριείχε ένα στρώμα πλαστικού, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά. Η εφημερίδα Guardian έγραψε ότι πρόκειται για την ίδια επίστρωση που φέρεται να είχε προκαλέσει μια «παρόμοια» πυρκαγιά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 2014, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Όπως αποκάλυψε ένας στενός φίλος του 44χρονου Αιθίοπα, ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει και να διασωθεί, ωστόσο βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. «Ο Μπεχαϊλού χτύπησε τον συναγερμό και έσωσε δεκάδες ανθρώπους. Αυτό άκουσα. Είναι καλά στην υγεία του, αλλά δεν είναι σε θέση να μιλήσει, διότι είναι σε κατάσταση σοκ. Αυτή τη στιγμή φιλοξενείται από φίλους», δήλωσε ο Εσέτε Μερίντ.

Μάνα-ηρωίδα έσωσε την οικογένειά της πλημμυρίζοντας το διαμέρισμά τους!

Μια γενναία μαμά έσωσε την οικογένειά της, καθώς είχαν παγιδευτεί στην πύρινη κόλαση του Grenfell Tower, πλημμυρίζοντας το διαμέρισμά της.

Η Νατάσα Έλκοκ είχε παγιδευτεί μαζί με το φίλο της την εξάχρονη κόρη της στο σπίτι τους στον 11ο όροφο, όταν οι φλόγες άρχισαν να καταπίνουν το κτήριο. Η οικογένεια είχε ακολουθήσει τις οδηγίες να μείνει στο διαμέρισμα, εάν ξεσπούσε πυρκαγιά, αλλά μετά από 90 λεπτά τα πληρώματα της πυροσβεστικής της είπαν να εγκαταλείψει το διαμέρισμα.

Όπως αποκάλυψε η Νατάσα, η μπροστινή πόρτα ήταν πολύ ζεστή για να την αγγίξει κάποιος και όταν άρχισε να λυγίζει και τα παράθυρα άρχισαν να φουσκώνουν, η εργαζόμενη της εταιρείας John Lewis ήξερε ότι έπρεπε να λάβει δραστικά μέτρα. Η 38χρονη μητέρα, η οποία έμενε στο συγκεκριμένο οίκημα για 20 χρόνια, άνοιξε τις βρύσες και πλημμύρισε το μπάνιο.

Είπε στην Daily Star: «Άφησα το μπάνιο να πλημμυρίσει, κάτι που κράτησε το διαμέρισμα υγρό και μπορεί να ήταν αυτό που έσωσε τη ζωή μας». Η Νατάσα κράτησε την κόρη της στο υγρό πάτωμα και φρόντισε η οικογένειά της να βρίσκεται στο πιο κρύο δωμάτιο.

Εν τέλει οι πυροσβέστες έφθασαν τελικά και απεγκλώβισαν την οικογένεια.

Βρέθηκαν τα δύο κοριτσάκια, αγνοούνται οι γονείς και η 6 μηνών αδερφούλα τους

Η φωτιά στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου αποτελεί εξ αντικειμένου ένα ασύλληπτης τραγωδίας γεγονός. Μέσα από τις στάχτες του 24ώροφου κτιρίου, ωστόσο, θα αρχίσουν να αναδύονται το αμέσως επόμενο διάστημα προσωπικές τραγωδίες που θα στιγματίσουν τη ζωή των πρωταγωνιστών και των οικείων τους.

Η πρώτη βγήκε ήδη στην επιφάνεια, καθώς δύο μικρά κορίτσια που βρίσκονταν στη λίστα των αγνοούμενων, βρέθηκαν τραυματισμένα, αλλά πάντως ζωντανά στο νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή όμως, αγνοούνται οι γονείς τους και η μόλις έξι μηνών αδερφούλα της, η οποία είναι πιθανόν να κατονομαστεί ως το νεαρότερο θύμα αυτής της τραγωδίας.

Οι δύο μικρές αδερφές, ηλικίας 6 και 10 ετών, ζούσαν σε διαμέρισμα του 20ου ορόφου. Ο εντοπισμός τους και η διαφυγή τους θεωρούνται θαύματα από τους ειδικούς, καθώς, μέχρι τώρα, υπήρχε η εκτίμηση ότι όσοι κατοικούσαν στα διαμερίσματα των τελευταίων ορόφων, δεν κατάφεραν να σωθούν.