Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Φωνάζοντας «θάνατος στον Τραμπ» γιόρτασαν οι Ιρανοί την «ημέρα της επανάστασης»



Το μίσος δημιουργεί μίσος. Οι κυρώσεις, προκαλούν αντιδράσεις. Με την ιαχή «θάνατος στον Τραμπ, θάνατος στην Αμερική» γιόρτασαν χιλιάδες Ιρανοί την 38η επέτειο της «ημέρας της επανάστασης» του 1979 στην Τεχεράνη και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Γυναίκες και παιδιά με τη φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου κατέκλυσαν τους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ιρανού θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Χαμεϊνί, ο οποίος είχε ζητήσει από τους συμπατριώτες του να δώσουν ηχηρή απάντηση στον Ρεπουμπλικανό πολιτικό.

Το πλήθος έμοιαζε με ένα τεράστιο «μελίσσι». Τα συνθήματα και τα πλακάτ εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέβαλε με το «καλημέρα» της ηγεσίας του την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των Ιρανών πολιτών και ακολούθως οικονομικές κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων φυσικών προσώπων, δονούσαν την ατμόσφαιρα.

Όσο περνούσε η ώρα και ο όγκος των διαδηλωτών μεγάλωνε, τόσο ανέβαινε το θερμόμετρο. Δεκάδες αμερικανικές σημαίες κάηκαν. Ένα ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ «κρεμάστηκε» από σχοινί. Όλοι μαζί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, φώναζαν «κάτω η Αμερική» και «θάνατος στον Τραμπ, θάνατος στην Αμερική».

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, το Ιράν γιόρτασε την επέτειο της επανάστασης του 1979, της γνωστής και ως «ισλαμικής επανάστασης». Όσα προηγήθηκαν από τις 20 Ιανουαρίου που ανέλαβε την ηγεσία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, αύξησαν κατακόρυφα το μίσος των Ιρανών εναντίον του δυτικού κόσμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να ακυρώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά και να επαναφέρει τις κυρώσεις και το εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης. Παρά την προειδοποίηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, ο ρεπουμπλικανός επιμένει, δίχως να σταθμίζει τις συνέπειες. Οι οποίες δεν θα είναι άλλες από ένα νέο ξέσπασμα βίας και τρομοκρατίας στον κόσμο.

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς οι Ιρανοί θέλησαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν σε φοβόμαστε», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά και ο θρησκευτικός τους ηγέτης Αγιατολάχ Χαμεϊνί.

Όπως ανέφεραν τα ιρανικά ΜΜΕ, αλλά και άνθρωποι που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ τη συγκεκριμένη ημέρα, για τη μεγάλη γιορτή της «ημέρας της επανάστασης». 

«Είμαι εδώ με τον γιό μου για να φωνάξουμε "θάνατος στην Αμερική"», δήλωσε ένας πατέρας, για να προσθέσει ένας άλλος: «οι απειλές του Τραμπ ένωσαν τους Ιρανούς και όλοι μαζί σαν μια γροθιά, θα πέσουμε πάνω στον Αμερικανό πρόεδρο».