Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εξακόσια εκατ. ευρώ από την ΕΕ στον Νίγηρα ως ανάχωμα στις προσφυγικές ροές



Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε 610 εκατομμύρια ευρώ στην κυβέρνηση του Νίγηρα στο πλαίσιο των προωθούμενων συμφωνιών με κράτη της Αφρικής προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη διαμέσου της Μεσογείου.

Το ποσό που ανακοινώθηκε ότι θα προσφερθεί στον Νίγηρα θα προέλθει από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο για την Αφρική, καθώς και από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Μετά την άφιξη 1,4 εκατ. προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία δύο χρόνια, τα κράτη-μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται με αφρικανικά κράτη-κλειδιά, τόσο χώρες προέλευσης, όσο και χώρες διέλευσης, για να εξασφαλίσουν ότι οι ροές θα σταματήσουν.

Το ποσό που ανακοινώθηκε ότι θα προσφερθεί στον Νίγηρα θα προέλθει από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο για την Αφρική, καθώς και από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Ο Αγκαντέζ, στην έρημο, είναι μια από τις πόλεις που αποτελούν σημείο διέλευσης για όσους μετανάστες προσπαθούν να φθάσουν μέσω της Σαχάρας στη Λιβύη και κατόπιν σε χώρες της Ευρώπης μέσω Ιταλίας.

Η ΕΕ προσέφερε επίσης επιπλέον βοήθεια στη Σενεγάλη, την Αιθιοπία, τη Νιγηρία, το Μαλί, το Αφγανιστάν, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο ανάλογων συμφωνιών.

Σε αντάλλαγμα για τα χρήματα που προσφέρουν οι Βρυξέλλες ζητούν να εμποδίζονται πρόσφυγες  να φεύγουν για την Ευρώπη και οι αρχές των κρατών αυτών να αποδέχονται άμεσα όσους επαναπατρίζονται.

Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σωθούν από τον πόλεμο στη Συρία έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν καθεστώς διεθνούς προστασίας εάν φθάσουν στην Ευρώπη. Σε ευρωπαϊκά κράτη μεταναστεύουν όμως επίσης Αφγανοί και πολίτες κρατών της Αφρικής, που αναζητούν καλύτερη ζωή, στους οποίος είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χορηγηθεί άσυλο.

Ομάδα 38 Αφγανών έφθασε την Πέμπτη στην Καμπούλ μετά την απέλασή τους από τη Γερμανία.