Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ερντογάν: Σημαντικοί για μας οι S-400 - Υπάρχουν άλλωστε οι S-300 στην Ελλάδα



Μέσω Ελλάδας προσπάθησε να δικαιολογήσει την αγορά των ρωσικών πυραύλων, S-400 αντικρούοντας ταυτόχρονα την κριτική που του ασκείται, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή News Hour στο PBS, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα της αγοράς του πυραυλικού συστήματος και αρχικά υποστήριξε ότι συζήτησε πολλές φορές με τις ΗΠΑ και χώρες του ΝΑΤΟ την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία λέγοντας ότι «είναι σημαντικό για τη δική μας άμυνα. Υπάρχουν άλλωστε S-300 στην Ελλάδα, που είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο Ερντογάν, πάντως, δεν έμεινε μόνο σ' αυτά. Έσπευσε να επικαλεστεί παλιότερη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι κάθε χώρα μπορεί να αποφασίζει ανεξάρτητα για την άμυνά της και επισήμανε ότι «και η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά της».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, είπε: «Είμαστε ειλικρινείς στο θέμα της Ε.Ε., αλλά περιμένουμε την ίδια ειλικρίνεια και από την άλλη πλευρά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχτεί την Τουρκία ή όχι, γιατί δεν γνωρίζω μέχρι πότε μπορούμε να κάνουμε υπομονή. Θα αντέξουμε μέχρι ένα σημείο, αλλά μετά η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της».