Σάββατο 17 Απριλίου 2021 -
Μερική συννεφιά

21 °C

Σήμερα, 17. Απριλίου 2021

Ερντογάν: Σιγά σιγά θα έρθει η θανατική ποινή«Θα γίνει κι αυτό. Σιγά σιγά» απάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος σε μία γυναίκα που του ζήτησε να προωθήσει το θέμα της θανατικής ποινής, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την έξοδό του από την κατοικία του στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης σταμάτησε με το αυτοκίνητό του και συνομίλησε στο δρόμο με γυναίκα, η οποία του έθεσε τόσο το θέμα της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των ζώων όσο και την νομοθεσία περί θανατικής ποινής.

«Σιγά, σιγά. Άλλωστε τα δικαιώματα των ζώων είναι στην ημερήσια διάταξη, η θανατική ποινή έχει περισσότερες δυσκολίες ασφαλώς. Χρειάζεται συνταγματική αλλαγή», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η συνομιλία καταγράφηκε από κινητό τηλέφωνο.

 Σουλτάνος και με τη βούλα: Σχεδόν όλες οι εξουσίες στα χέρια του Ερντογάν - Άλλαξαν νόμοι από το 1924!

Διάταγμα το οποίο μεταφέρει εξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας, στο πλαίσιο της μετατροπής του πολιτικού συστήματος της χώρας σε προεδρικό, δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το διάταγμα αυτό τροποποιεί νόμους που χρονολογούνται από το 1924 μέχρι το 2017 και αλλάζει όλες τις αναφορές στον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο αντικαθιστώντας τις με αναφορές στον πρόεδρο και την προεδρία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη τον περασμένο μήνα αρχηγός του Κράτους, αποκτώντας την εκτελεστική προεδρία που επιθυμούσε διακαώς και συγκεντρώνοντας σχεδόν το σύνολο των εξουσιών στα χέρια του. Προηγουμένως είχαν ψηφιστεί με μικρή πλειοψηφία σε δημοψήφισμα οι αλλαγές προς ένα ισχυρό προεδρικό σύστημα.

Το αξίωμα του πρωθυπουργού πρόκειται να καταργηθεί και ο Ερντογάν θα μπορεί να σχηματίζει υπουργεία, να προβαίνει σε κανονιστικές ρυθμίσεις γι' αυτά και να απομακρύνει δημόσιους λειτουργούς, όλα αυτά χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση εκδίδει διατάγματα, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016. Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι θα άρει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά τις εκλογές.

Οι αλλαγές που προβλέπονται με το σημερινό διάταγμα θα τεθούν σε ισχύ μετά την ορκωμοσία του Ερντογάν, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 8 ή τις 9 Ιουλίου στο κοινοβούλιο.