Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 -

Επιβάτης αεροπλάνου άνοιξε την πόρτα κινδύνου για να πάρει αέραΑντιμέτωποι με μια απρόοπτη συμπεριφορά ήρθαν αεροσυνοδοί και επιβάτες των China Southern Airlines της πτήσης CZ3693 χθές το πρωί, όταν ένας επιβάτης λίγο πριν την απογείωση του αεροπλάνου, άνοιξε την πόρτα της εξόδου κινδύνου στο αεροδρόμιο Τσενγκντού.

Σύμφωνα με τον ίδιο το έκανε απλώς στην προσπάθειά του να «πάρει λίγο καθαρό αέρα» και πέρασε κατά λάθος το χερούλι της πόρτας για τον μοχλό που ανοίγει το παράθυρο του αεροπλάνου (νομίζοντας βέβαια ότι ανοίγει κανονικά)!

air2

Το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά 130 επιβάτες και είχε προορισμό το Ουρούμκι της Κίνας, ενώ φαίνεται πως ο συγκεκριμένος επιβάτης δεν είχε ταξιδέψει ξανά με αυτό το μέσο μεταφοράς. Δήλωσε μάλιστα πως δεν ήθελε να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην πτήση. Λόγω του συμβάντος, το δρομολόγιο καθυστέρησε για πάνω από μία ώρα. Οι υπεύθυνοι ερεύνησαν το ζήτημα, το πλήρωμα εδάφους έφτασε στο αεροπλάνο για να κλείσει την πόρτα και έγιναν επιπλέον έλεγχοι ασφαλείας στο αεροσκάφος πριν απογειωθεί ξανά για τον προορισμό του.

air3

Το αδίκημα του ανοίγματος της πόρτας εξόδου έκτακτης ανάγκης του αεροσκάφους όταν δεν υπάρχει λόγος τιμωρείται με κράτηση στην Κίνα. Δεν είναι γνωστό ωστόσο αν στον επιβάτη θα επιβληθούν κυρώσεις ή θα αποκλειστεί από τη λίστα επιβατών κι άλλων αεροπορικών ταξιδιών. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό, όχι βέβαια για τον ίδιο λόγο.

Πέρυσι τον Ιανουάριο δύο κινέζοι επιβάτες αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες εξόδου κινδύνου του αεροσκάφους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις των πτήσεων. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν. Ένας άνδρας επίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο άνοιξε την πόρτα εξόδου όταν την «πέρασε για την πόρτα της τουαλέτας», όπως είχε πει.