Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Επαναλαμβάνονται οι κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό



Ξεκινούν ξανά στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας οι κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό. Την Κυριακή οι αντιπροσωπείες συνέχιζαν την προετοιμασία τους, ώστε να μπορούν να παρουσιάσουν τη Δευτέρα τις προτάσεις τους στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Όπως αναφέρει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, οι εμπλεκόμενοι ανέλαβαν την ευθύνη να προετοιμάσουν δύο έγγραφα με τις απόψεις τους για το πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια του κράτους και των πολιτών, καθώς και για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης.

Στόχος είναι να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ενώ ένα από τα σενάρια είναι σε περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία, αυτή να κλείσει σε μία διάσκεψη στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, δεν αποκλείεται να μεταβούν στην Ελβετία οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακύρωσε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της G20 στο Αμβούργο, προκειμένου να παραμείνει στην Ελβετία.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο τουρκικός σχεδιασμός, όπως προωθείται στην Πενταμερή Διάσκεψη της Ελβετίας, είναι η διασφάλιση της εσαεί παρουσίας της Τουρκίας στο νησί, μέσα από μια συμφωνία. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εντολές που έχει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι να κλειδώσει δυο ζητήματα:

  • Πρώτο, τις τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο.
  • Δεύτερο, στρατιωτική παρουσία και έλεγχο της λειτουργίας τους κράτους.

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί από ελληνική Βουλή θέμα τεσσάρων ελευθεριών.