Τρίτη 30 Απριλίου 2024 -

Ενοπλες επιθέσεις με νεκρούς και αρκετούς τραυματίες στο κοινοβούλιο, το Μετρό και το Μαυσωλείο του Χομεϊνί στο Ιράν



Διπλή επίθεση ενόπλων σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Ιράν, η πρώτη στο κοινοβούλιο της χώρας και η δεύτερη στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από το κτήριο της ιρανικής Βουλής.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) το πρακτορείο Tasmin έκανε λόγο για πληροφορία που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στο κοινοβούλιο σε επτά συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και τέσσερα άτομα που κρατούνται όμηροι.

«Ένας άντρας εισέβαλε στο ιρανικό κοινοβούλιο και άρχισε να πυροβολεί κατά των αστυνομικών. Από τα πυρά του τραυματίστηκε θανάσιμα ένας αστυνομικός και οχτώ πολίτες που είχαν πάει να επισκεφθούν βουλευτές των περιφερειών τους» μετέδωσε χαρακτηριστικά το Fars. Κατά την ίδια πηγή, που επικαλείται πληροφορίες από βουλευτές, ο δράστης έχει συλληφθεί.

Ωστόσο το Tasmin αναφέρει ότι η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί και οι τρεις δράστες παραμένουν στο χώρο του κοινοβουλίου.

Σχεδόν την ίδια ώρα σημειώθηκε επίθεση στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που βρίσκεται νότια της Τεχεράνης, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για έναν νεκρό και πέντε τραυματίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars οι δράστες ήταν τέσσερις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο ένας από τους τρεις δράστες έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς, ο δεύτερος αυτοκτόνησε καταπίνοντας κυάνιο, ο τρίτος, μια γυναίκα έχει συλληφθεί και ο τέταρτος πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά.

Ωστόσο το πρακτορείο Mehr υποστηρίζει ότι ήταν η γυναίκα που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη στη δυτική πτέρυγα του μαυσωλείου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες αστυνομικοί απενεργοποίησαν και ένα δεύτερο γιλέκο με εκρηκτικά.

Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, εντωμεταξύ, ότι έκλεισε και ο σταθμός του μετρό έξω από το μαυσωλείο με πληροφορίες που τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν να μιλούν για κάποια έκρηξη.

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Η πολιτική κατάσταση στο Ιράν

Οι εξελίξεις στο Ιράν έρχονται την ώρα που το Κατάρ είναι σε διπλωματικό αποκλεισμό από τους Άραβες γείτονές του.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ, είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού δείχνουν ότι οι δυτικές πολιτικές στη Μέση Ανατολή γύρισαν μπούμερανγκ.

Η μετριοπαθής κυβέρνηση του Ιράν με επικεφαλής τον Χασάν Ροχανί έχει ξεκινήσει διπλωματική εκστρατεία για τη βελτίωση των σχέσεων της Τεχεράνης με τη Δύση.

Τον περασμένο Μάιο διεξήχθησαν εκλογές στη χώρα και ο Ροχανί εξελέγη για δεύτερη φορά πανηγυρικά.

Αλλά οι εσωτερικές πολιτικές διαιρέσεις παραμένουν ισχυρές, με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να αντιτίθεται σε πολλές από τις μετριοπαθείς πολιτικές του πρωθυπουργού της χώρας.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, αν και είχαν εξομαλυνθεί επί Ομπάμα, έχουν περάσει σε νέα φάση όξυνσης υπό την προεδρία Τραμπ καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε σκληρή γραμμή έναντι της Τεχεράνης.

Τα δύο περιστατικά έρχονται εν μέσω διεθνών πιέσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και κατηγοριών ότι το ιρανικό καθεστώς στηρίζει την διεθνή τρομοκρατία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που έχει αποκαλέσει τους συντηρητικούς αντιπάλους του ως «εξτρεμιστές», υποσχέθηκε μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες και περισσότερο διάλογο με τη Δύση.

 

Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ο ένας από τους δράστες

Φωτογραφίες έξω από το κοινοβούλιο του Ιράν μετά την επίθεση

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η βομβιστής αυτοκτονίας μετά την επίθεση

Ένας από τους ενόπλους που επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο

Η πρώτη φωτογραφία έξω από το μαυσωλείο του Χομεϊνί

Φωτογραφία που φέρεται να δείχνει το γιλέκο με τα εκρηκτικά στο μαυσωλείο

Ένας από τους τραυματίες από την επίθεση στο ιρανικό κοινοβούλιο

Δείτε τις φωτογραφίες: