Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εννέα οι νεκροί από την κατάρρευση της 10ώροφης πολυκατοικίας στη Ρωσία



Άλλοι δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια της πολυώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στο Μαγκνιτογκόρσκ, στα Ουράλια, όπως ανέφερε η υπηρεσία που έχει αναλάβει το έργο της έρευνας και διάσωσης των εγκλωβισμένων.
Με τον εντοπισμό των δύο νέων θυμάτων, ο προσωρινός απολογισμός ανέρχεται πλέον στους 9 νεκρούς. Ωστόσο, αγνοείται ακόμη η τύχη τουλάχιστον 30 ενοίκων.

Στα καλά νέα είναι ότι οι διασώστες εντόπισαν ένα ζωντανό βρέφος 10 μηνών στα ερείπια ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων που κατέρρευσε μερικώς μετά από έκρηξη, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το τοπικό κέντρο των υπηρεσιών διάσωσης.

Η έκρηξη εκτιμάται ότι προκλήθηκε χθες από διαρροή αερίου, καταστρέφοντας 48 διαμερίσματα σε μία πολυκατοικία 10 ορόφων στην βιομηχανική πόλη Μαγκνιτογκόρσκ των νότιων Ουραλίων.

Σημαντικό τμήμα της δεκαώροφης πολυκατοικίας κατέρρευσε μετά την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε γύρω στις 6 το πρωί (τοπική ώρα).

Η πολυκατοικία είχε κατασκευαστεί τη σοβιετική εποχή, το 1973, και στέγαζε περίπου 1.100 ανθρώπους. Οι ένοικοι που διέφυγαν οδηγήθηκαν σ’ ένα κοντινό σχολείο. Οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν μέχρι τους 23 βαθμούς υπό το μηδέν τη νύκτα της Πρωτοχρονιάς. Οι υπεύθυνοι προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να καταρρεύσουν και δύο άλλα τμήματα του κτιρίου.

Σύμφωνα με μια κάτοικο της πόλης που ερωτήθηκε από τον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας, από την έκρηξη έσπασαν υαλοπίνακες των γειτονικών πολυκατοικιών. Εικόνες της δημόσιας τηλεόρασης δείχνουν εκατοντάδες διασώστες να επιχειρούν ανάμεσα στα συντρίμμια.

Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ενημερώθηκε αμέσως», ζήτησε από τον υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων Γεβγκένι Ζίνισεφ και από την υπουργό Υγείας Βερόνικα Σκβόρτσοβα να μεταβούν επιτόπου για να συντονίσουν προσωπικά της προσπάθειες διάσωσης.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 110 άνθρωποι ήταν καταγεγραμμένοι στο τμήμα της πολυκατοικίας το οποίο κατέρρευσε.