Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 -

Ενισχύεται το μέτωπο Μόσχας - ΤεχεράνηςΤην ενίσχυση των δεσμών Ρωσίας - Ιράν, δύο χωρών που στηρίζουν τον πρόεδρο Ασαντ στη Συρία και μοιράζονται την αντιπαλότητά τους έναντι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σηματοδοτεί η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τεχεράνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε χθες με τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και με τον πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ροχανί, με τις εξελίξεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το συριακό και την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών να κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που, πέραν των διμερών μας σχέσεων, οι χώρες μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ροχανί, καλωσορίζοντας τον Ρώσο ομόλογό του. Η Ρωσία υποστηρίζει με έμφαση την ανάγκη να γίνει σεβαστή η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία έθεσε πρόσφατα υπό αμφισβήτηση η κυβέρνηση Τραμπ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Πούτιν, πραγματοποιήθηκαν χθες τριμερείς διαβουλεύσεις Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν για την ενεργειακή συνεργασία στην Κασπία και τα προγράμματα συνεργασίας στο πεδίο των οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Στο μεταξύ, ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν θέσεις ισλαμιστών ανταρτών κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, όπως γνωστοποίησε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Στο πολιτικό επίπεδο, η Ρωσία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στο Σότσι «Συριακό συνέδριο για τον εθνικό διάλογο». Η Μόσχα έχει προσκαλέσει 33 συριακές οργανώσεις, πέραν της κυβέρνησης της Δαμασκού, η οποία έχει δηλώσει ότι θα προσέλθει. Ωστόσο δύο βασικοί συνασπισμοί της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και την Τουρκία, η Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) και η Συριακή Εθνική Συμμαχία (SNC), ανακοίνωσαν ότι δεν θα μεταβούν στη Μόσχα και ότι θα διαπραγματευτούν μόνο στο πλαίσιο των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Γενεύη.