Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ενέδρα των Ταλιμπάν με στόχο τον Αφγανό αντιπρόεδρο Ντόστουμ



Ο αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Άμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ διέφυγε σώος από μια ενέδρα των Ταλιμπάν εναντίον της αυτοκινητοπομπής του καθώς επέστρεφε από πεδία μαχών στον βορρά τα οποία πήγε να επιθεωρήσει, δήλωσαν αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σήμερα.

Στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση αφγανική κυβέρνηση οι Ταλιμπάν έχουν καταφέρει να μπουν στα προάστια της πόλης Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσας της νότιας επαρχίας Χελμάντ, αλλά και της Κουντούζ, στον βορρά.

Η ενέδρα εναντίον του Ντόστουμ έγινε χθες έπειτα από μια επίσκεψή του σε ένα μέτωπο στην επαρχία Φαριάμπ. Ο αντιπρόεδρος περνάει τον τελευταίο καιρό περισσότερο καιρό στο βόρειο Αφγανιστάν – μια περιοχή που αποτελεί προπύργιό του – παρά στην Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

"Ο στρατηγός Ντόστουμ επέστρεφε αφού επέβλεψε τις μάχες όταν η αυτοκινητοπομπή του έπεσε σε ενέδρα" στην περιοχή Γορμάκ της επαρχίας, δήλωσε ο Μπασίρ Άχμαντ Ταγιάντζ, εκπρόσωπος του Ντόστουμ.

"Και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες, αλλά ο στρατηγός Ντόστουμ δεν τραυματίστηκε", πρόσθεσε.

Δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής από τους Ταλιμπάν.

Οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν επεκτείνει τη δράση τους από τα προπύργιά τους στον νότο στα άλλοτε πολύ πιο ήσυχα βόρεια τμήματα του Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.

Αφγανικά στρατεύματα άρχισαν μια επιχείρηση στην επαρχία Φαριάμπ το Σαββατοκύριακο, καθώς οι Ταλιμπάν κέρδισαν εδάφη σε απομακρυσμένες περιοχές, από όπου συχνά εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Ντόστουμ, εμπειροπόλεμος Ουζμπέκος, επέβαινε σε ένα θωρακισμένο όχημα, συνοδευόμενος από πάνοπλους άνδρες, όταν δεκάδες αντάρτες επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή του, δήλωσε άλλος αφγανός αξιωματούχος.

Πέντε άνδρες της συνοδείας του Ντόστουμ και πολλοί αντάρτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δεν είναι η πρώτη επίθεση εναντίον του Ντόστουμ σε αυτή την περιοχή. Πέρυσι, μια αυτοκινητοπομπή στην οποία επέβαινε έγινε επίσης στόχος πυρών περίπου 20 ανταρτών.

Ο Ντόστουμ, ο οποίος έχει εκατοντάδες σωματοφύλακες καθώς συνεχίζει να ηγείται ενός ουσιαστικά προσωπικού του στρατού, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εγκλήματα πολέμου.

Ήταν ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του προέδρου Άσραφ Γάνι στις εκλογές του 2014, το αποτέλεσμα των οποίων είχε αμφισβητηθεί έντονα.

Έκτοτε όμως έβγαλε το κοστούμι και ξαναφόρεσε τη στρατιωτική του στολή: το τελευταίο διάστημα επιβλέπει τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας και των παραστρατιωτικών του εναντίον των Ταλιμπάν στον βορρά.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν διεξάγει έρευνες σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από παραστρατιωτικούς πιστούς στον Ντόστουμ και στον Άτα Μοχάμαντ Νουρ, τον υπηρεσιακό κυβερνήτη της βόρειας επαρχίας Μπαλχ, μετά τις επανειλημμένες συγκρούσεις ανάμεσά τους στις οποίες έχουν εμπλακεί τους τελευταίους μήνες.

Αρκετές περιοχές του βόρειου Αφγανιστάν έχουν περιέλθει σε κατάσταση χάους και ανομίας, σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση που είχαν συντάξει οι ερευνητές και είχε περιέλθει σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς τον Ιούλιο.