Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Έναρξη ισχύος της συμφωνίας Ε.Ε - Κούβας



Σε προσωρινή ισχύ τέθηκε από την Τετάρτη η πρώτη στην ιστορία συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κούβας - η συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας ξεκίνησε να εφαρμόζεται, η πλήρης εφαρμογή της θα αρχίσει μόλις την κυρώσουν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας (ΣΠΔΣ) περιλαμβάνει τρία κύρια κεφάλαια σχετικά με τον πολιτικό διάλογο, τη συνεργασία και τον διάλογο τομεακής πολιτικής, καθώς και με την εμπορική συνεργασία.

Η συμφωνία, σύμφωνα με την Κομισιόν, προάγει τον διάλογο και τη συνεργασία με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την εξεύρεση κοινών λύσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις με την ανάληψη κοινής δράσης σε πολυμερή φόρα.

Οι τομείς κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη χρηστή διακυβέρνηση, την ασφάλεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 12 Δεκεμβρίου 2016, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ενέκρινε στις 5 Ιουλίου 2017.

Όπως δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι «η Ε.Ε. και η Κούβα γυρίζουν σελίδα και σήμερα ξεκινά το νέο κεφάλαιο της εταιρικής μας σχέσης - με την προσωρινή εφαρμογή της νέας συμφωνίας μας. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται πιο κοντά στην Κούβα και σε όλους τους Κουβανούς πολίτες, καθώς η χώρα διανύει περίοδο οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού».